Блоґ Павла Береста. Про духовне й гріховне_image

Блоґ Павла Береста. Про духовне й гріховне

Анафема на "політиків" або місцева влада на службі РПЦ

16.09.2011, 21:29
Анафема на "політиків" або місцева влада на службі РПЦ - фото 1
Черговий візит Патріарха Московського і всія Русі Кирило в Україну відкрив для українців чергові горизонти та показав нові безмежні далі. Цього разу глава РПЦ гостючи у Луганську наклав анафему на всіх неугодних й розповів за яких обставин Україна буде сильною.

Черговий візит Патріарха Московського і всія Русі Кирило в Україну відкрив для українців чергові горизонти та показав нові безмежні далі. Цього разу глава РПЦ гостючи у Луганську наклав анафему на всіх неугодних й розповів за яких обставин Україна буде сильною.

Проте, почати хочеться не з виступів російського патріарха, а з дій української влади. На місцеве летовище лідера РПЦ прийшла зустрічати вся владна еліта регіону на чолі з головою Луганської ОДА Володимиром Пристюком. Цим, а також іншими діями місцевих чиновників та очільників силових структур, які передували візиту Кирила - луганські генерали та губернатори показати кому вони насправді служать та хто є їх дійсним господарем.

Нагадаю, що організацією візиту Московського патріарха до Луганська займалась місцева влада, яка забезпечила підвезення людей з міст і районів області. Також приліт Кирила супроводжувався забороною всіх інших громадських заходів, в тому числі й протестів проти цього візиту. Крім цього, повідомлялось, що студентів Луганського Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля під загрозою виключення з вишу змушують йти на молебні Патріарха Кіріла, а в місті було обмежено рух приватного та громадського транспорту.

В той же час, відповідно до вимог «Загальних правил поведінки державного службовця», затвердженних у Міністерстві юстиції України 15 серпня 2011 року: всі держслужбовці  не повинні віддавати перевагу будь-яким об'єднанням громадян, релігійним організаціям незалежно від їх чисельності, статусу, конфесійності, напрямів діяльності тощо.

Таким чином, або Луганська влада готова так само привозити мешканців на візити Папи Римського або Далай Лами (якщо вони колись відбудуться) й забороняти активістам РПЦ протестувати проти цих візитів; або має місце пряме порушення держслужбовцями своїх же "Правил поведінки".

Що ж до гучних заяв самого високого гостя, то, вирішивши питання з церковними розколами в Україні під час своїх попередніх візитів,  цього разу патріарх Московський розкритикував всіх незгодних з його розумінням канонічності (а може "канонічної території") : "як я вам вже казав і знову кажу: якщо хтось благовістить вам те, чого ви не навчені, - анафема"  та наклав «подвійну анафему» на «всіх біснуватих, яке б вони не займали місце в політиці та інших сферах життя». «Деякі політичні лідери і філософи перемолочують долі людей, які тільки через роки розуміють, що то були біснуваті» - відзначив глава РПЦ.  У своєму виступі на Театральні площі Луганська він також сказав, що для того, щоб Україна була сильною «вона повинна об’єднатися навколо базисних ціностей: патріотичнихсімейних, моральних, берегинею яких завжди була Церква».

За повідомленням Луганської ОДА на молебень в центрі міста зібралось близько 22 тисяч віручих. Хоча на фото, розміщенному на сайті адміністрації, людей зафіксовано дещо менше.

 

Якщо ж повернутись до "Кодексу поведінки держслужбовців", то цілком можливо, що його приймали не для того, щоб обмежувати себе в обслуговуванні ідеологічного відділу Кремля, а для того, щоб, мати можливість відмовляти іншим церквам у співробітництві чи виділенні ділянок під культові споруди, мотивуючи це тим, що багато хто цього теж не мають. А у нас же "всі рівні". 

Звісно - рівні всі. Але дехто здається "рівніший ніж інші". Бо судячи з того, як організовувався візит російського патріарха до Луганську, та як його підримувала місцева влада, в нас окрім рівноправ'я, існує також й "солідний господар для солідних господ". 

Останні новини