Блог Олени Кулигіної_image

Блог Олени Кулигіної

Зрада і перемога в одному фото

07.05.2016, 20:32
Зрада і перемога в одному фото - фото 1

Про зраду і перемогу на генеральній аудієнції

Минулого року, у лютому 2015 року під час візиту українських єпископів Adlimina Apostolorum наша українська делегація взяла участь на генеральній аудієнції з Папою Франциском у Ватикані і мала нагоду зустрітись з ним особисто.

Папа підійшов для української делегації

Після аудієнції Святіший Отець разом з двома українськими єпископами підійшов до нашої групи для розмови, благословення і спільної фотографії. Ми настільки були вражені і зворушені цим моментом, що одразу не зауважили "маленьку" деталь. Один чоловік з України, який приїхав окремо від нас і на якого ніхто з групи паломників не звертав уваги, рівно під час фотосесії зняв піджак, щоби на камери було добре видно його футболку з зображенням Надії Савченко. Потім цю футболку він зняв, щоби віддати її Святішому Отцю, і саме в цей момент в кількох словах розказав йому про льотчицю. Цей епізод тривав можливо аж 30 секунд, хоча це готувалось наперед і виконано було майже досконало з точки зору політичної доцільності. Для українських ЗМІ саме цей епізод став справжньою сенсацією, а решту історії вони благополучно додумали, щоби вдало продати в новинах.

Про те, що виявляється "українські паломники приїхали до Риму, щоби просити Папу про звільнення Савченко" ми як делегати і учасники тої зустрічі дізнались наступного дня з новин. І уявляєте, як здивувались? :)

papa6.jpg

Насправді в тих 10 хвилинах, які Папа Франциск провів разом з нами, він встиг познайомитись з українськими священиками, в тому числі і з зони АТО, і розглядати українські вишиванки наших наймолодших паломників, запевнити українців у своїй молитві і підтримці. про все це є сотні фото та відеокадрів. Які просто нікого не цікавили, бо ж є готова фотосенсація, з якою не потрібно розбиратися по суті. Звісно, про Савченко він знав, як і багато інших фактів про Україну. Але не завдяки футболці, яку йому показали на аудієнції, а безпосередньо від делегації українських єпископів, які цілий тиждень провели з Папою і жили з ним в одному будиночку Святої Марти. До речі, саме тоді почались переговори про допомогу України, про яку Папа оголосив 3 квітня 2016 року. Але, без сумніву, футболка з Савченко просто виглядала ефектніше. Перемога в одному фотокадрі.

Папа розглядає українські вишиванки

зі священиком з Маріуполя о. Леонардом

Ну а цього тижня, 4 травня 2016 року, під час такої самої генеральної аудієнції, російський депутат вручив Папі лєнточку і влаштував з нею піар-акцію. Таку саму, яку я бачила минулого року, тільки з протилежним знаком, в негативі. Так що замість перемоги із одного фото вийшла зрада. Все інше, насправді, однакове: людям зовсім не важливо, що відбулось насправді, політтехнологи про це знають, а тому байдуже до фактів, натомість важливі лише інтерпретації - як це подати, хто і як повідомить про все і першим докричиться до некритичних масових аудиторій.

Я неодноразово була на папських аудієнціях і добре уявляю, як відбуваються такі зустрічі та вручення подарунків. Йому дарують сотні подарунків кожного разу, коли Папа підходить до різних делегацій чи просто людей у натовпі, приділяючи кілька секунд кожному.  І це відбувається приблизно так як на фото нижче, займаючи значний час після кожної генеральної аудієнції.

кілька подарунків для Папи на аудієнції 4 травня

В нашій групі теж були люди, які везли йому подарунки. І про них не знали ні протокольні служби, і прес-секретарі Папи. Якщо це не зброя чи щось інше заборонене, то вміст особистих речей у нас просто перевіряли через сканер на вході до площі Святого Петра і пропускали далі. Про них неможливо знати завчасно. Саме про це сьогодні сказав і отець Федеріко Ломбарді, директор Ватиканського прес-центру. І власне це все, що треба пам'ятати перед тим, як починати істерити.

Але мій допис зовсім не про Папу. І не про лєнточку. Бо я бачила, яка ціна такого "подарунка" і таких кадрів, які, між іншим, неможливо навіть знайти на сайті l'osservatore Romano, де є кілька тисяч світлин з цієї генеральної аудієнції і де видно сотні людей, з якими в цей день зустрічався Папа.

Але скоріше про те, наскільки важливо добре пам'ятати про віртуальну реальність. Про хвіст, який виляє собакою; про маніпуляції, якими нас годують і ми це добровільно їмо. І в політичній темі, і дуже часто в релігійній.

Насправді дуже легко впасти в істерику через кимось згенеровану зраду, навіть так і не побачивши першоджерело інформації (чи російські комуністи тепер вважаються надійним і чесним джерелом?)

Інколи дуже просто відрізнити зраду від перемоги, поставивши просте питання: які у цього будуть наслідки і кому це вигідно? В той час, коли Папа Франциск жертвує тисячі (або десятки, сотні тисяч) євро разом з усією Католицькою Церквою Європи для допомоги жертам війни в Україні (точну суму ще підраховують і ми скоро про неї дізнаємось), коли українська влада та Церква робить дуже багато кроків, щоби сам Папа Франциск чимскоріше приїхав в України, джерело незадоволення цим процесам знаходиться абсолютно очевидно де. Там само, де і полосаті стрічки. І тільки наївний може сумніватися, що вони докладуть всіх зусиль, щоби зневілювати ці надважливі кроки Ватикана на зустріч Україні. Якщо не реальними фактами, то хоча би "створеною реальністю".

І поки що виглядає, що російська пропаганда з цим кейсом знову переграла і українські ЗМІ, які навіть не намагались розібратись, а що відбувається, так само як це було з "молитвою за Надію Савченко", і український народ, який опинився в добровільній залежності від інформаційних сценаріїв, які пишуться в кремлі.

Останні новини

Вчора