Блог Ігоря Скленара_image

Блог Ігоря Скленара

Обсервуючи сьогодення

Які цінності пропагує телеканал «ZIK»?

23.02.2011, 19:41

Нещодавно серед громадськості Львівщини розгорілася дискусія на тему, чи мало право керівництво школи м. Дрогобича на Львівщині звільняти вчительку української мови Галину Ілик за те, що вона стала учасницею шоу «Міняю жінку» на загальноукраїнському каналі «1+1». Автор цього блогу не має наміру обговорювати саме це питання, а зверне увагу на деякі твердження, які прозвучали 22 лютого 2011 р. в програмі «Прямим текстом» на каналі «ZIK». Відомий львівський журналіст, ведучий цієї програми Остап Дроздов, ставши на сторону  покривдженої вчительки (адже її лишили у молодому віці без роботи), почав критикувати «культ християнської віри», який панує в Галичині. При цьому він пов’язав цей «культ» із рагулізмом і почав переконувати нас всіх з екрану телевізора, що уявлення про сучасного вчителя не повинно асоціюватися з жодними цінностями. Вона така сама, як і ми, звичайні люди, а тому має право жити так, як хоче! Як на диво, його позицію підтримував профспілковий діяч, освітянин А.Соколов, але жодної опонуючої сторони на захист «культу» на передачі не було. О.Дроздов почав кидати блискавки на «галицький консерватизм» і переконував, що ніхто не має права втручатися в приватне життя людини.

У зв’язку з цим напрошується питання про те, а якщо вона завтра візьме участь в стриптиз-шоу і це покажуть на телебаченні? (нехай не ображається саме п. Галина, умовно це може бути хтось інший). То що, ми всі ствердно покиваємо головами і скажемо: «Та так має бути, у нас вільне суспільство., в якому не повинно існувати жодних моральних зобов’язань…». Незрозуміла позиція цього талановитого ведучого щодо згаданого культу віри. З контексту програми випливало те, що вона обмежує людину в її вчинках і в свободі вибору. Насправді шановний п. Дроздов мало обізнаний з релігійними питаннями, а тому, якщо вони й обговорюються в його програмі, то християни постають там не в найкращому світлі. Восени минулого року була програма про релігію і Церкву за участю молодого греко-католицького священика, який, отримавши цілу порцію критики на один зі своїх блогів на РІСУ, чомусь вирішив зняти всі свої статті з сайту. Так от, О. Дроздов критикував священнослужителів за їх добрий матеріальний стан (по суті це був узагальнений висновок), але протилежна точка зору на цій передачі не прозвучала. Пан-отець лише підтакував нападкам ведучого на Церкву. Трохи дивна, а радше нав’язлива манера і стиль програми, коли ведучий хоче, щоб з його думкою погоджувалися всі учасники дискусії, а якщо існує серйозна аргументація, то обов’яково затуляє рота.

Тому чи можемо ми далі так просто мовчати на те, що популярні програми на ЗІКу, і не лише «Прямим текстом», мають показувати лише негативні сторони з життя Церкви. Особливо цим прославилася передача «Правокація», коли приховано знімає певні дії священнослужителів, можливо, вони й не дуже правильні, але чомусь стають об’єктом уваги…

Сумно стає від того, що ефективне релігійне слово на телебаченні бодай на регіональному рівні відсутнє, а натомість є всілякі нісенітниці про культ віри, який хтось нав’язує.

Останні новини