Блог о. Михайла Димида_image

Блог о. Михайла Димида

Протоєрей. Батько домашньої Церкви. Мрійник про Єдність Христової Церкви. Професор УКУ. Учасник відеоканалу "Християнин чи бандит?". 

Три кроки зроблять Євангеліє доступнішим для сучасної Європи

08.08.2019, 14:17
Три кроки зроблять Євангеліє доступнішим для сучасної Європи - фото 1
«Гідність людини. Хто допоможе нам бути християнами в сучасній Європі?», - такою була заключна тема обговорення на Колоквіумі Європейських парафій, який 1 серпня завершився у Львові. Мав честь представити доповідь на задану тему.

dymyd_CEP.jpg«Гідність людини. Хто допоможе нам бути християнами в сучасній Європі?», - такою була заключна тема обговорення на Колоквіумі Європейських парафій, який 1 серпня завершився у Львові. Мав честь представити доповідь на задану тему.

Свідчення Євангелія любові і повага до людської гідності – це дві пріоритетні речі в житті постмодерного християнина Ці цінності віднаходимо у запитанні: «В який спосіб сучасний християнин повинен свідчити про любов Христа?» Євангеліє містить унікальний ключ, який діє в різні епохи та в різних культурах.

Активні миряни сьогодні, а саме такі прибули до Львова на 30-й Колоквіум Європейських парафій, повинні допомогти сучасному світу знову відчути позитивний вплив Біблійної мудрості. В притчі про блудного сина, а саме ця тема обговорювалася у другий день Колоквіуму,  бачимо трьох протагоністів. З історії про кожного із них можемо почерпнути щось для себе. Необхідно показувати, що ці давні історії важливі для євангелізації Європи у 21 столітті.

Потрібно знову ввести Євангеліє в культуру постмодерної Європи.

Пропоную три важливі кроки, які зроблять Євангеліє доступнішим для сучасної Європи, як це описав ще 1993 року у книзі «Християни в Європі» Курт Кох:

Перший крок – вирішувати проблеми, які існують в європейських суспільствах. Не існує центру, який диктує людям певні цінності. Проблеми виникають тоді, коли цінності неправильно трактують. Одним із найважливіших викликів перед постмодерним християнином стає здатність чітко відрізняти правду від неправди. Свобода – типова ознака сучасного суспільства. Христос дав свободу кожній особі через особисту жертву.

Ми не маємо нав’язувати свої цінності людям, однак повинні ненав’язливо пропагувати свої християнські цінності. Потрібно вміти чітко розрізнити правду від неправди. Допомогти людям відновити втрачені комунікації, мотивувати їх не бути байдужими, бо збайдужіння – це велика проблема. Маємо чітко відстоювати християнські цінності, бо для багатьох сьогодні успіх став ціллю життя. Кожен отримує свій цінник, виникає конкуренція і життя у такому форматі принижує людську гідність. Існує ще одна проблема – це ЗМІ, які сьогодні перетворилися на засіб впливу на свідомість. Надмірна кількість інформації, маніпуляції свідомістю приводять до того, що суспільство вже не може адекватно сприймати дійсність.

Другий крок це розуміння, що якщо виникає проблема, то існує і спосіб її вирішити. Завданням християн наших днів є знаходити способи вирішення соціальних проблем. Звичайні віруючі покликані повернути втрачені цінності в громадський простір. Культивування примітивних людських цінностей не основне завдання християнської віри в постмодерному світі. Християнин в постмодерному світі повинен відновити стосунок з Богом, що стане протиотрутою перед знецінення цінностей.

Християни повинні шукати способи лікування соціальних проблем. Не боятися спілкуватися, вести діалог з повагою до гідності співрозмовника, навіть якщо є відмінності у поглядах. Церква повинна культивувати людські цінності, зокрема, гідність, що є даром людині від Бога. Євангелізуючи, християни мають доносити ці цінності, захищати гідність особи, бути протиотрутою до знецінення цінностей.

Третій крок – думати про майбутнє, спершу зрозумівши проблеми і розпочавши їх вирішувати. Християни повинні постійно працювати над образом майбутнього. Не потрібно ідеалізувати стан постмодерної Європи. Очевидними є проблеми духовності, світогляду і цінностей Старого Світу. Зло егоїзму криється в бажанні особи приписувати собі беззастережну цінність і в той же час несправедливо заперечувати цінність інших.

Християни постійно мають працювати над баченням майбутнього, допомагати іншим бути гідними. Це служіння не має вестися з думкою про винагороду. Допомога - це і любов до ближнього, і визнання гідності людини. А Європа має бути відкритим проектом задля поширення християнських цінностей, щоб здолати глобалізацію байдужості. Європа має бути відритою, здатною творити, співслужити жертовно. Це допоможе усім бути добрими християнами. Бути християнами у сучасній Європі означає мати тісний контакт з Богом. Лише близькі стосунки з Богом, а не абстрактні етичні розмірковування, можуть допомогти християнам сповняти їхню відповідальність апостолів Христа та поширювати християнську віру в Європі.

Останні новини