Блог Алли Бойко_image

Блог Алли Бойко

Звичайне диво?

11.02.2011, 21:22
Розмова з італійською письменницею Фіореллою Тіореллі про брата Елію, людину, яка лікує, рятує і вірить у Христа.

Якось дуже гламурно звучить: «Є у мене подруга, вона живе в Парижі». Але це дійсно так. Є у мене подруга Наталя Загородня, вона вже 7 років живе в Парижі, захопилась дивною культурою Франції, потім релігією… Католицькою, певно. І ось одного дня в якійсь книжковій крамничці біля паризької церкви купила книжку  італійки Фіорелли Туреллі про брата Елію, стигматика, який лікує, рятує, допомагає жити, заспокоює... І вирішила моя подруга перекласти цю книжку українською. Щоб кожен з нас, україномовних, міг познайомитися з дивною людиною, його долею, вдачею і щастям допомагати іншим.

Певно, можна ставитись до цього як завгодно, але  люди йому вірять, вірить і Наталка. Тому ми з нею взяли інтерв’ю у Фіорелли Туреллі, авторки книг про звичайне диво – брата Елію.              

 

  Брат Еліа:  звичайне диво 

Нас всіх завжди хвилюють дива. Або ті реальні речі, які нам здаються дивними. І вже всі звикли до того, що неймовірні події можуть відбуватися з цілком реальними, простими і на перший погляд не видатними людьми.

Італійська письменниця, біолог і науковець Фіорелла Тюроллі  написала про свою зустріч з дивом три книжки. Всі вони присвячені життю і діяльності звичайного, на перший погляд,  чоловіка, мешканця італійської провінції, брата Еліа. Його вважають послідовником падре Піо, відомого на увесь християнський світ.

Сіньора Фіорелло, як відбулось ваше знайомство з братом Еліа?

О, тут багато цікавого і дивного. Як згадував Елія, за рік до нашого знайомства йому з'явився його ангел і сказав,  що незабаром він зустріне жінку, яка допоможе йому відкрити всі двері ... Брат Еліа, здивований, запитав у нього навіщо, коли? Не турбуйся, відповів йому Ангел, Господь Бог завжди робить все в свій час ...Через рік брат Еліа знайшов номер  мого телефону і він мені зателефонував.

 

 Ви вже тоді знали що-небудь  про його сім'ю і про дитинство?

Практично все те,  про що я так багато і повно написала в своїх книгах.

Дитячі роки Елії сповнені простоти,поезії і жорсткої реальності життя, з якої хлопцю довелось стикнутись уже в ранньому дитинстві. Він  народився у 1962 році восьмою дитиною в сільській італійській родині (селище Пуй на півночі Італії), яка, крім його батька і матері, складалась з бабусі, дідуся, численних тіточок, дядів, братів, сестер і племінників. Народився, так би мовити, випадково - його мати "помилилася в датах" і зовсім не планувала восьму дитину. Після пологів хлопчик  не закричав, і  акушерка вирішила,  що він мертвий, але професійна сумлінність змусила її зробити  масаж і загорнути малечу у теплу ковдру. Так ця жінка  зберегла йому життя.

 В дитинстві майже ніхто з дорослих не звертав на Елію уваги – він жив, представлений самому собі і грав з дітьми біля старовинного храму, як і всі юні мешканці рідного йому селища.

Мати почала турбуватись його здоров’ям  лише тоді, коли хлопцю виповнилось сім років.  У нього щовесни траплялись напади:  здорова дитина  раптом втрачала  апетит, його нудило, він майже не тримався на ногах. Лікарі, не дуже переймаючись цими ознаками, поставили діагноз: нейровегетативні порушення, пов'язані з підлітковим віком. Утім, щороку після Великодня хвороба проходила, хлопець почувався добре і був таким упродовж  усього року.

Саме в ранньому віці – у 7-8 років  Елія вперше побачив ангелів. Йдеться не про тих ангелів, які намальовані на стінах храмів або стоять на цвинтарях, а про маленьких істот з дитячими обличчями і  невеликими крилами з боків. Елія стверджував, що в його маленькій кімнаті їх збирається чимало.  Він їх не боявся, а навпаки він їх чекав, думаючи кожен раз, що це якийсь щасливий чарівний сон. Одного разу до нього завітав справжній ангел, на зріст як доросла  людина. Він сказав: "Я твій Ангел-охоронець, Лечітіель. Я завжди буду з тобою, я буду вести і захищати тебе". Разом зі своїм ангелом він ходив до школи, грав, дорослішав ... Той  показував йому прекрасні місця, а Елія питав : «Хто створив все це?» «Бог», - відповів ангел, - для тебе і для всіх людей, твоїх братів".

Коли брату Елії було 27 років, у нього перед Великоднем почали з’являтись стигмати. І разом з ними, з фізичними і моральними стражданнями, які причиняли йому стигмати, брат Еліа отримав численні господні дари – він може лікувати людей від хвороб, володіє даром біолокації. Але, головне, він, за підтримки ангелів і всіх святих, легко навертає у християнство всіх, хто хоче спілкуватись з ним.  

Брат Еліа  поки що не священик. Він лише чекає часу, коли церква визнає його місію. А поки що він мешкає в італійському містечку Омбрі, в районі Кальві, і займається реставрацією монастиря Сан Берардо. Втім, святий Ватикан пильно  і прихильно стежить за його діяльністю.

 

Сіньора  Фіорелло, як у Вас з'явилася ідея написати  книги про брата Еліа?

 Ідея писати книги прийшла до мене в перший же день нашої зустрічі з братом Елія, я відразу ж зрозуміла, що це людина, обрана Господом Богом. Я подумала, що пророк приходить на землю не просто, щоб прожити людську звичайне життя, він приходить для того, щоб нести слово Боже іншим людям, і він сказав: «Я пілігрим, мандрівний по світу, і для світу» це так є, так було і так було

 

Це ваша перша книга або ж Ви писала і інші книжки?

Враховуючи те, що я була досить відомою травницею,  до цього мною була написана книга про лікарські рослини.

 Але біографічні книжки я до цієї не писала. Втім, писала художні. Як це не парадоксально, але моє перше велике оповідання, яке було опубліковано, мало назву  «Ангел зі стигматами зупинився у мене вдома", після чого, зовсім несподівано для мене, моя оповідання здобуло світову славу, було перекладено англійською, французькою, німецькою, румунською, мальтійською та індонезійською мовами, а зараз його перекладають ще й польською і китайською.

 

Український читач мало знає сучасну християнську італійську літературу, і не дуже багато знає про авторів. Чи  не могли  б Ви розповісти про себе?

Я народилась і живу в Італії. У мене є чоловік і двоє дітей, вони одружені, у них теж є діти. Так що я вже бабуся. Маю диплом вищого навчального закладу за спеціальністю «Лікувальні трави».  Довгий час займалася підприємницькою діяльністю у сфері натуральних продуктів, трав, натуральної косметики. Дуже люблю свою роботу і досягла в ній успіхів. Мала певні статки, які дозволяли мені подорожувати  - я  об'їхала весь світ, розмовляю  трьома мовами, ну і, звичайно ж,  італійською. Це вже четверта мова, так?  Десять років тому я познайомилася з братом Елія, і з цього самого дня моє життя повністю змінилася. Ми з чоловіком продали наше підприємство, і я повністю присвятила себе братові Еліа і його справі.  Я справді вважаю, що все, що він робить, йде  безпосередньо від Господа. З дня нашої зустрічі народилися три книги, які облетіли майже весь світ...

 

Ви вважаєте, вельмишановна сіньоро,  що все те, що відбувається з братом Еліа, це знак Божий?

Я думаю, що брат Еліа прийшов на землю, щоб показати світові, що Христос - це син Божий.

Фактично лише Господь Бог може викликати феномен прояви Страстей  Іісуса, які  щороку трапляються з братом Еліа. Це все неодноразово спостерігали  експерти: лікарі, вчені, священики і єпископи можуть на прикладі брата Елії  спостерігати ні що інше, як  повторення історії, саме того, що сталося з Христом багато років тому.

Вже більше двадцяти років, в перший день посту, за сорок днів до Великодня, брат Еліа починає поститися, але не тому, що він того хоче, а тому, що він не може інакше, він відчуває себе погано. Кожен рік він переживає смерть, втрачає свідомість, його тіло покривається краплями поту. Коли настає Святий тиждень, його тіло починає кровоточити в середу ввечері, під ребром  відкривається велика рана, а на зап'ястях і на ногах з'являються виразки.  Він не може триматися на ногах і три дні проводить в ліжку - часто в екстазі.  Коли він приходить до тями, він молиться e parla in aramaico.  Безумовно, брат Еліа, це не що інше, як свідчення Христа, сина Господнього.

 

А що Церква думає про нього? Які у нього стосунки з Церквою?

Брат Еліа неодноразово спілкувався з психологами та психіатрами, яких спрямував до нього святий Ватикан. Зокрема, з професором Марнеллі, фахівцем з нейропсихології, він зараз працює директором медичного Національного Дослідницького центру, а також професорами, спрямованими паном Вінченцо Палья, єпископом Терні, єпархії, до якої належить брат Еліа.

Результати їх досліджень були передані Церкви і залишалися таємницею до того моменту, поки Ватикан не прийме рішення про їх розголошенні. Відносини, які існують між Братом Еліа і єпископатом, а також представниками святого Ватикану, дуже хороші.

 

В книжках Ви пишете про випадки справжнього чуда – про людей,  які завдяки спілкуванню з Еліа вилікувались від хвороб. Чи хочуть ці люди публічно свідчити про факти їх одужання?

Таких фактів  безліч, і кожні два місяці ми публікуємо їх у нашій газеті «Ангели і Архангели». Ось свідоцтво, опубліковане в нашому останньому номері газети: це свідчення парафіяльного священика з провінції Вігівано, який розповідає про раптове прозріння незрячої жінки, яка під час спільної молитви з братом Еліа в його церкви раптом закричала: «Я бачу! До цього я ніколи не бачила, але тепер я бачу!»Ми маємо свідчення жінки, яка хворіла на рак, але після допомоги  брата Елія хвороба відступила. Я знаю чоловіка, який збирався закінчити життя самогубством, але Елія знайшов слова і аргументи, щоб утримати його від цього кроку. А скільки матерів вдячні брату Елії за те, що він вилікував їх дітей!

 

Як ставляться до брата Елії мешканці його рідного селища, а також громадяни того міста, де він мешкає зараз?

Люди  розділилися на дві частини: на тих, хто вірить у брата Еліа і любить його, і тих, хто не вірить. Але брата Еліа це не лякає. Господу Богу не треба поспішати.

 

Як відреагувала читаюча і віруюча італійська аудиторія  на публікацію Ваших книжок про брата Елію і про ті дивні, на першій погляд речі, які він робить?Або, точніше, робляться через нього або завдяки йому?

Перша книга  зразу ж привернула увагу читачів і мала серед них  успіх.  Ми майже відразу продали  весь наклад - 30.000 книг, нас запрошували на всі національні телеканали, ми проводили зустрічі з читачами.

 

Це було великим успіхом для брата Еліа, якого тут же почали запрошувати в церкві Італії, Швейцарії та Німеччини. Все відбулося надзвичайно швидко і без будь - якої допомоги з боку людей, а тільки з допомогою Господа Бога.

Знайшлись перекладачі, і книжки були перекладені на німецьку та французьку мови і поширені в 100 країнах світу, переважно французькою мовою.

За кордонами Італії мої книги про брата Елію  отримали великий успіх, вони пройшли від Канади до Австралії і продовжують летіти по світу...

А Ви мали зустрічі з українцями або з читачами з країн колишнього СРСР?

Деякі люди з цих країн вже познайомилися з братом Еліа.

У мене і у нього було кілька випадкових зустрічей з росіянами в Брюсселі ... Але ви перші люди з колишнього СРСР, які серйозно захотіли зі мною поговорити і зацікавилися братом Еліа.

 

 

Том 1 "Брат Еліа. Божественний дар і стигмати. Місія, в продовження Падре Піо" Фірелла Тюроллі. 2006

Том 2 "Брат Еліа з апостолів Господа." Фірелла Тюроллі. 2006

Том 3 "Воля Господа і Брат Еліа, його Апостол" Фірелла Тюроллі.  2006

 

                                                 Наталя Загородня, Париж

                                                 Алла Бойко, Київ.

Останні новини

Вчора