Блог Олександра Бучковського_image

Блог Олександра Бучковського

Франциск – останній Римський Папа?

22.11.2016, 10:01
Чи можна вірити пророцтвам ірландського святого Малахія і скільки ще залишилося Римських єпископів до кінця світу?

Протягом історії було чимало святих, які мали містичний дар бачити майбутнє, але лише одне пророцтво ірландського святого викликає стільки емоцій та непорозумінь. Йдеться про святого Малахія, який у XIІ ст. склав список 112 Римських Пап, які б мали очолювати Престол Святого Петра до ІІ пришестя. І щоразу коли вимирає один Єпископ Риму і обирають наступного згадують про це пророцтво.  Щодо достовірності цього тексту теж існують суперечки, адже частина істориків вважає, що це фальшивка XVI ст. (1590 р.). Навіть у Ватикані ставляться до списку досить серйозно. Нещодавно секретар Папи-емерита  Бенедикта арх. Г. Генсверйн розповів, що він побоюється, щоб Франциск не був останнім Папою. Дійсно у списку Папа Бергольо відповідає  номеру 112: «In persecutione extrema S.R.E. sedebit Petrus Romanus, qui pascet oves in multis tribulationibus: quibus transactis civitas septicollis diruetur, & Iudex tremendus iudicabit populum suum. Finis». (Під час найгіршого переслідування Святої Римської Церкви престол займатиме  Петро Римлянин. Який буде пасти вівці серед багатьох страждань, після чого місто семи пагорбів[Рим] буде зруйновано і страшний Суддя буде судити свій народ. Кінець.

Коли у 2013 році було брано архієпископа Буенос-Айреса кард. Хорхе Берголіо, то відразу преса це пророцтво приписувала йому. Мовляв Він єзуїт, а їхнього генерала називають Чорним Папою (за католицькою традицією,  останнім Єпископ Риму має бути чорношкірим). І світське ім’я св. Франциска з Асижу – Петро Бернардоне. Одним словом, висасували з пальця хоча б  які прив’язки до Петра Римлянина. Це їм трохи вдалося, адже пам’ятаю ввечері 13 березня 2013 року до мене подзвонила моя знайома і спитала, якого кольору шкіра нового Папи. Звичайно, це видається смішно і трохи пахне расизмом, але ще три роки тому всерйоз на площі Святого Петра були транспаранти проти обрання африканського кардинала Петера Турксона.

На думку ж більшості  спеціалістів, між 111 папою Gloria Olivae (Слава Оливи) – Бенедиктом XVI і останнім Петром ІІ Римським знаходиться n-кількість Понтифіків і Франциск є одним із них. Це версія гідна уваги і має заспокоїти всіх, хто вже за вікном бачить ознаки кінця світу.

Та якщо уважно прочитати оригінал пророцтва про Петра Римлянина, то там йдеться не про одну, а про дві особи. Подивіться  самі в Інтернеті. 

«In persecutione extrema S.R.E. sedebit. Крапка.  Petrus Romanus Petrus Romanus, qui pascet oves in multis tribulationibus: quibus transactis civitas septicollis diruetur, & Iudex tremendus iudicabit populum suum. Finis». По-перше, крапка завжди ставилася в кінці кожної характеристики окремого Папи. Звідси  «Під час найгіршого переслідування Святої Римської Церкви престол займатиме» стосується не Петра Римського, а зовсім іншої особи. Ніхто не заперечуватиме, що ми живемо у часи найбільшого переслідування християн з часів Римської імперії. Щодня доносяться жахливі подробиці про мучеництво визнавців Христа з різних куточків планети. Можна сміливо говорити про геноцид християнського населення у світових масштабах, особливо на Близькому Сході. Проблема ж насправді у слові «sedebit» (займатиме), адже стосовно всіх інших 110  Понтифікатів йшлося про їхню загальну характеристику: «Florus Florum» – «Квіт з квітів» (Павло VI), «De labore Solis» - «Від трудів Сонця»),  «Pastor et Nauta» -«Пастир і моряк». Це може означати обйматиме Престол Святого Петра, типова церковна фраза. А можливо підкреслено те, що ця людина ніби лише формально перебувати на посаді Папи. Можливо я перебільшую, але на точку зору деяких  текстологів це свідчить про правління скоріше   антипапи, ніж Понтифіка. Антипапою, настільки мені відомо,  можна стати у двох випадках. Якщо кандидата було неканонічно обрана на Апостольський Престол або Папа автоматично перестав виконувати своє служіння  внаслідок  єресі ( Римського Папу в Католицькій Церкві  ніхто, навіть Собор, не можне скинути). І у цьому випадку йдеться не про особисті погляди чи уявлення, але про формальне та привселюдне навчання незгідних з католицькою вірою речей. Ту мова йдеться і  про звичайне Учительство  (катехези, послання, адхортації), бо завдяки Дару Духа Святого Папа проголошуючи догмати та говорячи ex-catedra є непомильним. Але протягом півтора століть Римські Єпископи, як мені здається, скористалися лише двічі з цього права.

Це дає причини для роздумів, адже стосовно Папи Франциска довгий час  ходять обидві версії.  Відразу попереджу, що нічого не стверджую, лише констатую існуючі факти. Минулого року стало відомо про таємну групу ліберальних єпископів і кардиналів «Санкт-Гален» (В. Каспер, Г. Даніельс, В. Леманн і навіть сюди зараховують Блаженішого Любомира), яка намагалася змінити курс Церкви після смерті Йоана Павла ІІ, висунувши свого кандидата.. У 2005 році з обранням кардинала Й. Рацінгера їм це не вдалося, тому вони почали активно діяти у 2013 році. І їхнім вибір впав, як і 8 років тому, на аргентинського кардинала Х. М. Бергольо.   Таємні домовленості перед конклавом явно суперечить 81 пункту Апостольської конституції св. Йоана Павла  II “Universi Dominici gregis», а всіх залучених відлучають від Церкви.  Це не качка преси, а інформація з книги-біографії колишнього архієпископа Брюсселю Г. Даніельса і її ніхто до сих пір не спростував.  Були також порушення під час голосування конклаву, але це все не є вагомими підставами для визнання обрання Папи Франциска недійсним. . Адже  важливе і вирішальне  значення має прийняття Божим народом кандидата як свого єпископа, що і сталося 13 березня.   

Але чому я згадав про це тлумачення  пророцтва св.. Малахаї  саме зараз. В останньому своєму інтерв’ю американський кардинал Раймонд Л. Берк, який разом з 3 іншими князями Церкви, написав звернення  до Папи з проханням роз’яснити важкі пункти Аmoris Laettitia, заявив, що кардинали можуть самостійно виправити єретичні висловлювання Папи, якщо це не зробить він сам. Він послався на давню практику, яка бере початок від спору св.. Павла з св.. Петром і після І Ватиканського Собору була забута. Як на мене, досить смілива заява, особливо з уст консервативного кардинала, який твердо захищає догмат про Непомильність Папи.  Напевно він знає, що говорить, адже   при попередньому Папі виконував обов’язки очільника Римської Роти (суду) і головного Католицького каноніста (знавця церковного права). Cайті katholishe.info з власних джерел поінформував, що лист неофіційно  підтримав і Блаженіший Архієпископ УГКЦ Святослав Шевчук. Не буду прогнозувати як далі розгорнеться ситуація і які будуть наслідки цього вчинку кардиналів.  Час покаже. Справа по-суті, серйозна, адже  цього року Папа вперше за новітні часи скасував традиційну нараду з колегією кардиналів , присвячену обранню нових її членів.  Умовно висловлюючись Папі поставили шах і мат: Або він підтверджує традиційне католицьке вчення, що розлученні у нових цивільних зв’язках не можуть приймати Святе Причастя або навпаки, говорить протилежне. А це з пункту католицької ортодоксії є очевидною єрессю.  То можливо пророцтво ірландського святого, що жив тисячу років тому здійснюється на наших очах?

Можу лише закластися, що на наступному конклаві ми отримаємо першого чорного ( і йдеться не про єзуїта) Папу, можливо з Африки, а отже Страшний Суддя вже не за горами, щоб судити свій народ і нам всім Кінець (або новий Початок). 

Останні новини