Блог Ольги Макар_image

Блог Ольги Макар

Чи є ще місце для Різдва?

30.12.2014, 14:11
Як може настати Різдво, коли йде третя світова війна?

Для Різдва не залишилося місця.

Як може настати Різдво у світі, де, як каже папа Франциск, йде третя світова війна частинами?

Чи може Ісус народитися на Донбасі? На війні, де в першу чергу програло саме християнство, нездатне примирити сусідів, тих, хто колись називав себе братами. 

З цими думками я вмикала пряму трансляцію різдвяної Літургії з Ватикану на Першому національному. Нехай вкотре повторяться ритуали, красиві кадри базиліки, неймовірний спів – але чи відбудеться щось більше?

Чи є місце для Ісуса в Сирії та Іраку, де християн переслідують і вбивають за віру? Насильство і жорстокість сьогодні знімають на відео і виставляють на Youtube з гордістю - чи є ще місце для Ісуса у такому світі?

Як може настати Різдво у кинутих напризволяще країнах, охоплених Еболою? Цей вірус руйнує будь-який шанс на людяність, бо змушує людей боятися контакту з іншим. 

"Літургія цієї святої Різдвяної ночі представляє нам народження Спасителя: як світло, яке проникає та розчиняє найгустішу темряву. Присутність Господа серед свого народу знищує розчарування та смуток, встановлює радість та святкування", - каже Папа на початку своєї проповіді. 

 

Радість?! Так, християни живуть у світі, сповненому зла. Але з радістю, адже Христос приходить до свого народу. "Протягом всієї історії світло, яке розриває темряву, показує нам, що Господь є Батьком і що його терпелива вірність сильніша за темряву та нашу зіпсутість".

Мене також дуже зворушили слова, які Папа сказав по телефону іракським християнам: "Ви зараз як Ісус у ніч Різдва. Для нього тоді теж не знайшлося місця, Він був вигнаний і змушений бігти в Єгипет, щоб врятуватися".

Коментатор трансляції Христина Стебельська говорила про надію, яку приносить Різдво: «Народження Ісуса нагадує нам про добро, яке має жити між нами. Коли мені трапляються якісь переживання чи тривоги, настільки великі, що інколи я навіть не знаю, як дати собі раду, то я в думках віддаю їх в руки Богу. Я навіть собі уявляю, як укладаю їх в долоні Господа».

Коли Папа промовляв своє звернення Urbi et Orbi, він згадував про людей і країни, які страждають – серед них і про Україну. І я уявляла, як ми вкладаємо всіх їх у долоні Бога.

«Надто багато сліз проливається під час цього Різдва», - сказав Папа. Його слова, прості, але точні й глибокі, торкають серце. Завжди закликають до змін.

Якщо змінити своє серце, то навіть у такий складний час, як зараз, Христос матиме, де народитися.

 

Останні новини