Блог о. Михайла Мельника_image

Блог о. Михайла Мельника

Вознесіння і другий прихід Христа

08.06.2019, 07:54

Ісус привів своїх учнів «аж до Витанії, знявши руки свої, благословив їх. А як благословляв їх, віддалився від них і почав возноситись на небо» (Єв. від Луки). ... «і хмара Його взяла з-перед очей їхніх. І як вони дивилися пильно на небо ... два мужі стали коло них у білому одязі і сказали: «Мужі галілейські! Чого стоїте, дивлячись на небо? Оцей Ісус, Який від вас був узятий на небо, так само прийде, як Його ви бачили, коли возносився на небо» («Дії Апостолів»).

Повернення Сина Божого на землю завжди захоплювало, цікавило і хвилювало чи не всіх Його послідовників. Вже перші християни вірили, надіялися і чекали, що Христос знову прийде в цей світ ще за їхнього життя, але Він не приходив. Та устами свого любимого учня св. Івана Богослова запевнив усіх: «Так, приходжу скоро». А у відповідь звучало: «Амінь, прийди, Господи Ісусе!».

І вже дві тисячі років цей заклик як молитва в устах і серцях праведних і святих підноситься до неба до Божого Престолу, де після Свого Вознесіння на небо перебуває Син Божий. І звідти Він обов’язково прийде, та «про той день і годину ніхто не знає, ані ангели небесні, - лише один Отець», - сказав Христос і закликав: «Чувайте, отже, бо не знаєте якого дня Господь прийде».

Чувати – це не спати, не думати надмірно тільки про земне, а задуматися і розважати про непроминаюче, вічне, до якого покликана і належить наша душа. І щоби всі сили душі направити і задіяти для приготування до зустрічі з Ісусом, Він подає такі ознаки і прикмети перед Своїм другим приходом: появиться багато лжехристів і ложних пророків, які чинитимуть великі знаки й чуда; будуть слухи про війни та воєнні поголоски і народ бо на народ повстане й царство на царство; голод, чума та землетруси будуть по різних місцях; за віру в Ісуса будуть жахливі гоніння на християн: їх віддаватимуть на муки і вбиватимуть; появляться ложні пророки, які зведуть багатьох; розбуяє беззаконня і любов багатьох охолоне; Євангеліє буде проповідувано по всій землі; настане небувала скорбота; будуть великі катаклізми; появиться знак Сина Чоловічого на небі.

До теми є ряд прикмет, об’явлених Апостолами. Так, св. Петро у своєму листі пише про появу глузливців, які житимуть у своїх похотях і зневажливо говоритимуть: «Де той обіцяний Його другий прихід? Відколи бо батьки поснули, все перебуває так, як було на початку сотворення».

А св. Павло у своєму листі до ап. Тимотея говорить про жахливі падіння духовності та моралі: «Знай, що за останніх днів настануть скрутні часи, бо люди будуть самолюби, грошолюби, зарозумілі, горді, наклепники, батькам непокірні, невдячні, безбожні, без любові, непримирливі, осудливі, розбещені, жорстокі, недобролюбні, зрадники, нахабні, бундючні, більше розкошолюбні, ніж боголюбні, - мають бо сповид побожності, сили ж її зреклися».

Дійсно, ніхто не заперечить, що на 28-му році нашої незалежності ми переживаємо жахливу і всеруйнівну деградацію. Телебачення та Інтернет переповнені різними аморальними і непристойними фільмами, програмами, різними шоу і т. д. І кого це шокує? І хто проти цього виступає? Ми з цим змирилися і зжилися. А це свідчить про наближення кінця світу та завершення земної історії людства.

Св. Іван Богослов у своєму листі застерігає про прихід багатьох антихристів. Їх сьогодні уособлюють засновники так званих біблійних культів – сект, які спотворили науку Євангелія і Церкви, створивши свої. Всі називають себе істинними послідовниками Христа, а насправді – є фальшивими.

Важливу прикмету подає св. Павло у листі до солунян. «Як говоритимуть: Мир і безпека, – тоді зненацька злетить на них погибель» – стверджує Апостол.  

А на основі всіх пророцтв Христа, Апостолів та багатьох святих прозорливих, як передбачають богослови, після війн буде встановлений світовий уряд, яким 3,5 років  правитиме антихрист. Вже сьогодні найновіші цифрові технології через чіпи дають змогу контролювати все людство, кожну людину на цій землі. І для цього робиться все… А в той момент, коли буде виголошений на всій землі мир, тоді раптово і прийде кінець цього світу.

Є ще одна цікава прикмета про навернення Ізраїля до Ісуса Христа. До речі, в наш час, в християнство навернулось більше євреїв, ніж за попередні сотні років.

Не раз приходилося чути або читати критику і глузування з Новозавітніх пророцтв про кінець світу. Говорили чи писали, що в усі часи були війни між народами, були жахливі землетруси та виверження вулканів, які, як і голод та епідемії, забрали десятки та сотні тисяч людей. «Який ще може зійти вогонь з неба, щоби спалити все живе на цій землі», - запитували критики, зневажливо сміючись. Та цим вони тільки викривали своє неправильне розуміння пророцтв, які носили глобальний характер, відносилися до усього людства, і навіть до всього живого на цій землі. А вже друга половина ХХ ст. і особливо ці роки ХХІ ст., з появою атомних та інших надпотужних видів зброї масового ураження, не залишають місця найменшому сумніву, що, власне, вони і можуть бути тим вогнем з неба, який в своєму полум’ї спалить не лише все людство і все живе на цій землі, але й сама наша планета від вибухів бомб і викликах ними великих землетрусів та вулканів, може зійти з орбіти і зникнути навічно. Ось як про це у своєму листі пише св.ап.Петро: «День же Господній прийде, як злодій; і тоді небо з шумом перейде, а первні, розтопляться, і земля з ділами, що на ній, розпадеться». А ще перед цим, описавши жахи знаків на сонці, місяці й зорях, а на землі переполох народів, стривоження шумом моря та його хвилями, змертвінням людей від страху, очікуючи те, що на світ надійде, бо захитаються небесні сили, Христос сказав неймовірно радісні та оптимістичні слова: «Як це почне збуватись, випростайтесь і підніміть ваші голови, бо ваше визволення близьке». І знову згідно слів з того ж листа св.ап.Петра, постане нове небо й нова земля, де все і для всіх праведних та святих буде справедливе. Це буде вічно царство миру, добра і любові!

Тому гонімо від себе всякий страх, окрім страху за свої гріхи, а їх долаймо покаянням і очищенням свого серця. І разом з першими християнами з радістю закличмо: «Амінь, прийди, Господи Ісусе».