Час Сатани і Господня термодинаміка

4 травня 2019, 21:43 | Блоги | Блог Мирослава Мариновича | 9 |   | Код для блогу |  | 

Спробуймо проаналізувати один із найголовніших суспільних феноменів сьогодення, який відчайдушно вимагає богословської експертизи. Йдеться про лавиноподібне наростання фейків та «альтернативних фактів». У світі витворюється ціла антикультура Олжі.

Диявол вочевидь осідлав нові комунікаційні винаходи людства, зокрема соцмережі, і ситуація повільно, але невпинно виходить з-під контролю. Облуда торжествує і, замість того щоб спасувати перед правдою, навпаки – заражає нові й нові уряди та цілі країни.

Це має просто руйнівний вплив на світовий порядок, оскільки руйнує міжлюдську довіру, ускладнює солідарність та унеможливлює прийняття правильних рішень, оскільки останні можливі лише на основі правдивої картини реальності.

Цей феномен активно аналізують спеціалісти соціальних мереж, соціологи, політологи, але голос богословів не пробивається у публічний простір.

Я не смію сказати, що його нема взагалі, адже я не читаю спеціалізовані богословські журнали. Але в публічному дискурсі існує величезна потреба богословської експертизи згаданого феномену.

У цьому висновку, звичайно ж, міститься докір професійним богословам, що, як на мене, занадто зручно занурились у патристичне минуле, полишивши сучасність саму на себе. Проте є в ньому також послання до єрархії чи керівництва Церков, бо християни відчайдушно потребують чіткої картини того, що відбувається, і конкретних настанов, як остерегтися від згубного впливу згаданої антикультури. Якщо Ісус – це «дорога, правда і життя» (Ів. 14, 6), то що означає ота переможна хода Неправди?

Згадаймо, у час, коли світ заполонила сатанинська спокуса класової боротьби, Католицька Церква, очолювана Папою Левом ХІІІ, оприлюднила першу і революційну на той час соціальну енцикліку Rerum Novarum – «Нові речі». Цей документ відкрив для людства альтернативний шлях взаємовигідної співпраці, і значення цієї енцикліки зберігається й досі.

Але поява соціальних мереж і перетворення їх на канали поширення облуди і зла – це також нові речі, на яких людство не має ще антидоту. Отже, я з дня на день виглядаю появи нової соціальної енцикліки, яка внесе бажану ясність.

Проте, поки це станеться, для себе я знаходжу можливі богословські розв’язки у тій дивній формулі ап. Павла: «А де збільшився гріх, там зарясніла благодать» (Рим. 5, 20). Схоже, збільшення гріха є свідченням того, що десь у невидимому епіцентрі йде інтенсивне нарощення благодаті. Це своєрідна «духовна термодинаміка», коли всюдисуща і начебто всепереможна ентропія долається творенням нового порядку.

Поясню, чому я вживаю слово «термодинаміка». Мені дуже промовистою видається одна паралель із фізики: коли у замкнутій системі з пересиченого розчину вирощувати кристал, тобто упорядковану структуру, то в самому розчині міра хаосу зростає.

А тепер згадаймо той пасхальний «час Сатани», коли Зло на короткий час отримало владу над Сином Божим. Здавалося б, перемога сатанинства безсумнівна: «Ударю пастиря, і розбіжаться вівці» (Мт. 26, 31). Але ця перемога насправді позірна, адже саме в той момент на добровільній жертві Ісуса Бог «виростив кристал» нового світового порядку. І маємо в Об’явленні пряме цьому підтвердження: «Ось нове творю все» (Об. 21, 5).

Тож для мене ота вакханалія брехні й маніпуляцій свідомістю означає, що за нинішнім розгульним «часом Сатани» стоїть творення Богом у якомусь невидимому місці нової розгадки для світу – нового порядку.

Тому нинішня доба – це час не відчаю, а надії.

Тези виступу на Круглому столі «Публічна теологія: українські виміри» на філософсько-богословському факультеті УКУ 4 травня 2019 року

Система Orphus
Рейтинг
0
0
9коментарів

Коментарі

додати коментар 
  • igorshevchuk | 16 травня 2019, 08:26
    Коментувати коментар

    Псалом 37. Хочете зцілитись? – хочете правди? «...новоприбулі не встигають зрозуміти, що було раніше.» Ольга Седакова, поетеса і теолог Ти благодарствуєш – а я хоч живодарствую, від Неба – я красивий, Вогонь – тож гріюсь, Боже, у мені є Твоє Царство! Красивий Боже – внутрішня краса – не сивіє – від Тебе, точно, набираюсь... а придираються же ... а я від чогось віддираюсь! від чогось, що земне, не заплямуй мене, не заплямуй, чуєш, мене! бо я і проливаю Царство – якщо і щось наздожене!! убережи, Слово, мене, це кожен крикнув би – якби – прибило днем! пливун, терпун, плавець – що хоч, Боже, наздожене як розум в мізках вполонений – вполонених, це виждь, жене!! а я вогонь і світло – раз – і два – й нема мене! і все тягуче і земне це від євреїв до волинських до дулібів це перетісто – переднем! а я упік!!! – і вийде хліб – і ніша – Хліб!! і ще коржисті наддержавні, а вжарив, а я – вжарю!!! й вийде Хліб... і буде тоді кушать біб й попісять – біб... і бачитимете а чи не бачитимете – і чим озброєний – дуліб!.. Боже!! убережи гарячого мене!!! Ти Бог і, Боже, Ти храни мене: тут більш як цар, бо тільки Царство – стане Твоїм Днем!!! 29.04.2019, другий день Пасхи

  • igorshevchuk | 16 травня 2019, 08:24
    Коментувати коментар

    Що сказав би зараз владика Гузар? Що найкращих в Украні спеціально винищують, беруть на облік і заблоковують скрізь, тому я тут друкую. Що за Давидом вже ніхто псалмів писати не досяг, інше є розпад організму слова-псалма Божого, владики Гузара вистачило б на це повідання істини. Не Кримом одним Небо живе! – й не узорами! Небо працює хорами! – потрібен великий художник Небо побігло до Кафи море лиш в небі стає нелукавим небо дражнить: Кафою – як кружкою з кавою! Що ж, нехудожні! – смішні, метушливі і... солодкавії... закрийте рот!!! собі? – й тим, хто не може!!! бо ви все більше плюгавії на це й Бог є довжник а я кажу і Бог є довжник!!! море виссало – все і гляссе, і ессе, рожі скукожния і на все , Боже дай, – християнський художник!!! Що вам наука? Ви на небо – пенсне?! а ви собаки...і не гавкне... і на море – писне?? Бог не спасе – що, наука спасе?? Мало смиренного знали – мене! (?) – Бог вас мине. Стіна поваплена буде вас бити! Бити одного, чи кожного? Чи накриє всесвітній – християнський художник!!

  • igorshevchuk | 16 травня 2019, 07:30
    Коментувати коментар

    Вам на підтримку друкую, тільки в коментарях не блокують ще мене. Кругом боягузи, Ви це знаєте, через сміливих діє Бог, захищає їх, Ви пророкуєте своїм способом, це інтуїція і розкриття сили Бога.Пророцтво про Львів: Пс. 38 Псалом 38. Не треба без Бога! * * * «Якщо сучасники за правду не б’ють, то й для нащадків ніщо ти.» І Ш. Будь живою, Україно! Будьте ви живими, Україно, Палестино, леви місять вас із осокою. Будьте й всі самі собою. І сусіди напівмертві, що готові тому всіх пожерти. Нині час абортувань світу всього, аж тому всі – жертви, коло. Коло смерті. Як же Бог, Він, до дзеркал загляне, дзеркал правди, Він, Бог-Правда? Біля дзеркал – стане. Древо вічніїх розливів, шумів вічних ще й щасливих – хто Йому тим стане? Древо вічне – край зелений, – от Він гляне в мене!! Львів від Києва не дасть Він відірвати. Мати! Божа Мати!! Сам Шептицький так Тебе списав як Палама! той Тебе і світ вписав тим – він серцем кровоточив: так Твої ввібрали очі... Як це так? А це є так!! Вищий в нижчих задивитись схоче – світ впаде на серце йому і на очі!! А як – Бог!! і де серце... і де очі?... той упрів ще інший – іздурів п’яниця як світ і світ як п’яниця – хихочуть!! І що? вам є що сказати?? Це хіба що – розтерзати! Це матерія в кусках. Як то зараз. Всякий орган – те, саме! І підвищується. Так, бо – опускається усе страховисько!! Німе!!! Й німотствующе – і – німе!!! Без Бога. Та зглянься, Боже, ось і є: саме! Спочатку верби поопускають коси в ріки... Помолодійте ви, хто між природою й – Христом, навіки!! І підіймайте дням важкі повіки... Самоосліплені... галерники... ще й із віконцями гиєн, смертники із АйТі – вполоненці, раби, серце закрите, і куди Господу воззріти? і отверзаються лиця гаїв а розспівається душам Шахерезад – широко – на кого гляне з краси око... аж спахне в нім ще й пахне Боже Око... Люблячий погляд – й настікає гілка соком. Христового ума – Світло Божественне глибоке і високе!!! і проникає – все... І як всі поживають? А тим стають – що й споживають! Свідомості – катма! Не у Христа ще всі працюють. Їдять і – зрять. Як плівка cinema... 1.05.2019, ранок

  • igorshevchuk | 16 травня 2019, 07:24
    Коментувати коментар

    Підтримував кожен півкрок Вашого поступу вперед, хоча ніхто не мовить про єдине на потребу, найголовніше. Боягузство - віддаленість від Христа, в духові провінційність.Тому Ви найбільш подобаєтесь мені і зараз.Пророцтво 2013 року про Крим * * * Й не чують — що? Що то не кримське. І рідкий профіль римський. І ходить неназванним шок. Їдять кінзу. І пахнуть кіньми. А баюркаються із лінню. І задираються в грозу! І ось відкрились небеса І правда — й чудо. І я Христа любити буду — Даремно б вік цей що казав… І вимкну я по рівню океана Зал! — Угорі світло! і Любов! Краса! 13.09.2013

  • velovs@ukr.net | 5 травня 2019, 08:01
    Коментувати коментар

    "Тож для мене ота вакханалія брехні й маніпуляцій свідомістю означає, що за нинішнім розгульним «часом Сатани» стоїть творення Богом у якомусь невидимому місці нової розгадки для світу – нового порядку. --- Тому нинішня доба – це час не відчаю, а надії." ------------------ Іншими словами, описана вельмишановним автором ситуація є ще одним, дуже-дуже схоже, наочним свідченням і ознакою того, що людство нині, судячи з усього, проживає якраз уже в ЕСХАТОЛОГІЧНІ - "в останні роки" і "в останні дні" (Єз.38:8,16) Історії спасіння людського роду. Тобто, коли надзвичайно диявольсько-демонічна "ось, темрява вкриває землю, а морок - народи" (Іс.60:2). --- І той - грядущий Божий новий порядок у світі, що неодмінно має в серця й уми правдивих християн вселяти ніяк не відчай, а велику й радісну надію, принесе це Друге пришестя Сина Божого, яке невпинно і все більше й більше зближається!!! "Амінь. Так, гряди, Господи Ісусе!" (Одкр.22:20). :)

    • velovs@ukr.net | 5 травня 2019, 09:01
      Коментувати коментар

      Одначе перед тим має статися так, що, як обіцяє Господь, дуже потужно "виллю від Духа Мого на всяку плоть" (Іоїл 2:28). І така благословенна й масштабна дія Божого Святого Духа неминуче дасть могутній і благодатний імпульс - поштовх та належний духовний потенціал і сили Христовій Церкві для успішного й ефективного проведення нової і вже, як виглядає, останньої - всесвітньої ЄВАНГЕЛІЗАЦІЇ. Й тоді нею "і буде проповідане це Євангеліє Царства по всьому світу, на свідчення усім народам; і тоді прийде кінець!" (Мт.24:14). :)

    • velovs@ukr.net | 7 травня 2019, 14:48
      Коментувати коментар

      Р. S. Як наголошує Слово Боже, це саме Господь - "Він змінює часи і літа, СКИДАЄ ЦАРІВ І ПОСТАВЛЯЄ ЦАРІВ; дає мудрість мудрим і розуміння розумним" (Дан.2:21). ------------- І якраз 2-й тур президентських виборів, коли остаточно обирався новий глава нашої держави, проходив саме 21 квітня!!! Себто відповідні ЧИСЛА (2 і 21) цієї календарної події збігаються з ЧИСЛАМИ вищенаведеного біблійного посилання: Дан.2:21. Це - по-перше. ------------ А, по-друге, саме цього самого дня (21 квітня) цьогоріч, до того ж, збіглися такі різні релігійні свята: Вербна неділя (урочистий Вхід Господній в Єрусалим) - за Юліанським, новозавітня Пасха (Воскресіння Христове) - за Григоріанським і ДРУГИЙ день Песаха (вихід-визволення вибраного народу з єгипетського рабства) - за старозавітнім (іудейським) календарями. :)

    • velovs@ukr.net | 7 травня 2019, 14:53
      Коментувати коментар

      Й, по-третє, тут ще також, мабуть, варто пригадати й зауважити ось що. У цей цьогорічний празник Вербної неділі, 21 квітня (тобто якраз у день 2-го туру президентських виборів в Україні), численні вірні східного обряду урочисто йшли на святкові богослужіння до храмів і, згідно давньої традиції, освячували там гілки верби, покриті... молодою ЗЕЛЕННЮ (!) ------- "Благословенний, хто йде в ім'я Господнє! Осанна на висоті!" :) -------- Ось така тут виходить "Господня термодинаміка"... :)

    • velovs@ukr.net | 9 травня 2019, 09:12
      Коментувати коментар

      Р. S. Разом з тим: надалі маємо уважно й пильно дивитися та ясно й об'єктивно бачити і оцінювати, що направду - які саме реальні плоди і результати принесуть нам ці владно-"зелені" зміни, що відбулися внаслідок цих подій 21 квітня ц. р. :)

Залишати коментарі можуть тільки зареєстровані відвідувачі Ввійти