Блог Оксани Горкуші_image

Блог Оксани Горкуші

Філософ-релігієзнавець.

Релігійна свідомість, релігійний світогляд, співвідношення релігійного, наукового та філософського осягнення світу, сучасні трансформації релігійних парадигм. 

Віра шукає розуміння

10.11.2018, 10:26
відеопрезентація книги отця Петра Балога

у Києві в Інституті релігійних наук імені Томи Аквінського відбулася презентація книги отця Петра Балога "Віра шукає розуміння. Подорож стежками пізнання" (Кайрос 2018). Хто читає цей текст сьогодні - ще встигаєте на це інтелектуально-духовне свято - о 19 годині в Інституті релігійних наук імені Томи Аквінського у Києві.

Напередодні мала нагоду та задоволення поспілкуватись з отцем Петром (у передачі філософсько-релігієзнавчих діалогів "Самовизначення" на ТБ-7 продакшн, цикл "Християни для України").

Говорили не лише про книгу (хоча і про неї також), але і про багато інших важливих і вагомих для сучасної України та громадян України - християн проблем. Зокрема і про те, яким чином в Україні варто говорити про єдність на засадах Київської Християнської Традиції. В монотеїстичній парадигмі, керуючись Словом Божим, висловленим зокрема і через конкретну Київську хриситянську традицію з її особливим способом Його артикуляції як безумовно унікальноцінної варіації, що виповнює повноту Глобального власним, глибоким й зорієнтованим на порозуміння з іншими парадигмами, звучанням.

Також говорили і про те, як хриситянин (католик) може застосовувати глобальну характеристику католицького сприйняття світу та конкретики життя, для вирішення нагальних проблем в безпосередній подійності,  не вдаючись до самовилучення чи дистанціювання, а будучи християнином-католиком та водночас дієвим і ціннісновмотивованим громадянином України тут і зараз.

Про місце Римо-католицької церкви в організації міжконфесійного порозуміння сучасної України у різних локаціях. Зокрема про таку інтелектуально-духовну локацію, як Інститут релігійних наук імені Томи Аквінського, де не лише навчаються християнсько-католицькому теологічному знанню, але й . Згадали і Запорізький Санктуарій Бога Отця Милосердного та внесок єпископа Яна Собіло в міжконфесійне порозуміння Запоріжжя. І про те, як я змушена була скорегувати своє ставлення до позиції єпископа Яна Собіло після особистого спілкування. Визнаю, глобальний вимір сприйняття Української дійсності таки є корисним у випадках, коли ми маємо справу з проблемою глобального масштабу, яка хоч і має власне українську специфіку, але діагностувати і операційно лікувати таку ефективніше із застосуванням апробованих на глобальному рівні засобів. Зокрема такою проблемою для нас є корупція. І для противлення цьому гріху також можлива консолідація християн України.

А для порозуміння християнам потрібні комунікативні майданчики із тематичною фіксацією, чітко заданими християнськими нормами світосприйняття, світорозуміння для формулювання спільних алгоритмів дії. І тут Римо-католицька Церква з її глобальним виміром сприйняття дійсності та подій є ефективною та дієвою в сучасній Україні. Про це ми вже раніше говорили з єпископом Віталієм Кривицьким. А з отцем Петром зосередились на цій же функції та методі РКЦ але в інтелектуально-університетських формах.

Насамкінець дійшли згоди, що сучасний католик в Україні є відповідальним громадянином, для якого Україна - домівка, яку має доглядати і захищати. Та водночас, діючи відповідально перед Богом та Україною, католик пам'ятає і про свою відповідальність перед усім глобальним світом.

Про це та про інше - дивіться і слухайте нашу розмову "Самовизначення: віра шукає розуміння" на ТБ-7 продакш від 8 листопада 2018 (філософсько-релігієзнавчі діалоги "Самовизначення", цикл "Християни для України").

Останні новини

Вчора