Блог Дмитра Горєвого_image

Блог Дмитра Горєвого

Релігієзнавець, релігійний журналіст, співзасновник інтернет-проекту Cerkvarium, директор Центру релігійної безпеки

Гумор та автокефалія

11.07.2018, 18:32
Гумор та автокефалія - фото 1
Як народ глузує на автокефальну тему.

Автокефальний марафон активізував українське суспільство, з’явилась купа аналітичних статей, історичних розвідок, прогностичних текстів; відбувається візуалізація даних у формі доступних відео та інфографік. Останнім часом також почав з’являтись юмористичний контент на автокефальну тему. Особисто мені сподобались два відео, зроблені у стилі озвучки відомих сюжетів.

Перший з них – це відео з чоловіком, який розповідає якійсь смішні історії на телебаченні. В мережі цей запис відомий під назвою «Іспанець хохотун».

Нещодавно сторінкою «Даешь автокефалию» було оприлюднено це відео разом із накладеними субтитрами. Сюжет тексту розгортається після візиту делегації Вселенського патріархату до Москви. Складається враження, що чоловік був одним з членів делегації. Він заливається сміхом, коли передає тези РПЦ, що не можна легалізувати розкол та про неправомірність визнання автокефалії Константинополем. Також висміюється російський релігійний месіанізм, есхатологічні очікування та погрози розколом у разі надання Україні Томосу.

Ще одне відео опублікував в мережі волонтер Дмитро Зеленський. Запис представляє собою накладання субтитрів на фрагмент з фільму «Бункер», про останні 10 днів життя Адольфа Гітлера. Згідно із сюжетом, в ролі Гітлера виступає патріарх Кирило, а його найближчі соратники – митрополити Іларіон (Алфєєв), Антоній (Паканич) та Онуфрій (Березовський). Також у відео згадується ім’я отця Миколи Данилевича – одного з відомих спікерів Церкви.

За сюжетом патріарх Кирило повідомляє присутнім, що ситуація під контролем. А ж раптом його підлеглі стверджують, що Томос вже написаний. І тоді головний персонаж не витримує і в нього починається істерика. Переповідати діалоги не має сенсу, краще дивитися.

Також на хвилі обговорення автокефалії з’явилось чимало цікавих мемів.

меми

меми

меми

меми

Особливо мені сподобався ось цей мем.

меми

З ним важко не погодитись. Московська патріархія та її представники в Україні постійно наголошують, що розкол у 1992 році вчинили політики, натякаючи на українську владу. Однак, якщо розкол вчинили політики, то і вирішити його мають теж політики.

P.S. І це ще тільки початок процесу, важко уявити який вибух «народної творчості» станеться після видання Вселенською Патріархією Томосу.

Останні новини