• Головна
  • Новини
  • Державна рада Франції доручила уряду послабити карантин для церков...

Державна рада Франції доручила уряду послабити карантин для церков

20.05.2020, 15:54
Суддя спрощених процедур Державної ради Франції наказав Уряду скасувати загальну й абсолютну заборону на проведення богослужінь у храмах, оскільки такі суворі заходи порушують основоположне право людини на свободу віросповідання.

Суддя спрощених процедур Державної ради Франції наказав Уряду скасувати загальну й абсолютну заборону на проведення богослужінь у храмах, оскільки такі суворі заходи порушують основоположне право людини на свободу віросповідання. 

Замість цього Уряд Франції має вжити лише ті заходи, які будуть строго пропорційні ризикам для здоров'я громадян та будуть відповідати ситуації на даному етапі обмежувальних заходів, спрямованих на протидію епідемії коронавируса COVID-19, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Таке рішення Державна рада Франції оприлюднила 18 травня 2020 року, маючі повноваження дорадчого органу французького Уряду і будучи вищою судовою інстанцією Французької республіки в адміністративних справах.

Суддя Держради Франції підкреслив, що свобода віросповідання, яка є основоположним правом людини, також включає в себе в якості основного компоненту право на колективну участь у релігійних церемоніях, зокрема в місцях поклоніння – в храмах і молитовних будинках.

Незважаючи на те, що свобода віросповідання повинна реалізовуватися в злагоді з конституційної метою забезпечення охорони здоров'я громадян, Уряд Франції міг би вжити менш суворих заходів, ніж введення абсолютної заборони всіх зібрань у місцях здійснення релігійних обрядів.

Аргументуючи своє рішення, суддя звертає увагу на непропорційність обмежень, введених Урядом Франції указом від 11 травня 2020 року. Наприклад, у той самий час, як храми залишаються закритими для відвідування, тим же указом інші публічні місця стали відкритими для відвідування за умови відсутності скупчення людей.

Загальна та абсолютна заборона на відвідування храмів та молитовних будинків є невідповідною по відношенню до мети збереження громадського здоров'я. Отже, такі заходи Уряду Франції є серйозним і явно незаконним втручанням в свободу віросповідання.

У підсумку, суддя зобов'язав Прем'єр-міністра Франції протягом 8 днів виправити указ про введення заборони на релігійні заходи в зв'язку з епідемією COVID-19. Уряд тепер має вжити інших заходів – які будуть пропорційні ризику для здоров'я та відповідним обставинам часу і місця, де запроваджуються карантинні обмеження.

Варто зазначити, що указ Уряду Франції № 2020-548, підписаний Прем'єр-міністром 11 травня 2020 року, передбачає загальні заходи, необхідні для боротьби з епідемією COVID-19 в контексті надзвичайної ситуації в області охорони здоров'я. Положення ч. 3 статті 10 указу запроваджують заборону на будь-які богослужіння або зібрання в релігійних організаціях. Виняток поширюється лише на похоронні церемонії, які обмежуються двадцятьма людьми.

Виконавчий директор громадської організації «Інституту релігійної свободи» Максим Васін так прокоментував таке рішення Державної ради Франції: «У цій країні, яка відома своїм підкресленим секуляризмом, суддя наголосив, що рішення французького уряду закрити храми є невиправданим і відверто незаконним втручанням у свободу віросповідання. До уваги Денис Шмигаль та Кабінету Міністрів України».