Мекка і Медина закриваються для світу

04.04.2020, 09:38
Мекка і Медина закриваються для світу - фото 1
Мекка і Медина, два міста в Саудівській Аравії, де розташовані головні мусульманські святині, за вказівкою влади повністю закриваються на в'їзд і виїзд на 24 години із четверга й до ухвалення особливого рішення.

Мекка і Медина, два міста в Саудівській Аравії, де розташовані головні мусульманські святині, за вказівкою влади повністю закриваються на в'їзд і виїзд на 24 години із четверга й до ухвалення особливого рішення.

Переміщення в містах також значно обмежено й дозволено для населення лише з 6:00 до 15:00 за додержання низки правил.

завантаження_(4).jpg

Як повідомляє Інтерфакс з посиланням на саудівське інформаційне агентство WAS, з метою боротьби з коронавірусом жителям міст дозволено переміщатися територіями їхніх районів лише для отримання медичних послуг, придбання ліків, продуктів і товарів першої потреби.

Крім того, в межах житлових районів можна залишати домівки для отримання банківських послуг, зокрема й через банкомати.

Дозволено переміщення в межах району на автомобілі із зазначеною вище метою за умови, що, окрім водія, в ньому перебуватиме лише один пасажир. Присутність дітей на вулицях заборонена. Вільне переміщення містом дозволено лише сервісам термінової доставки товарів і харчування, а також різним міським і центральним спецслужбам.

Мекка є головним центром паломництва для мусульманського світу. У центрі Мекки розташована основна і найбільша у світі мечеть Аль-Харам, на внутрішньому подвір’ї якої розміщується головна святиня ісламу - Кааба.

Немусульманам до Мекки в'їзд заборонено згідно із законом країни.

Медина - друге священне місто ісламу після Мекки. Її релігійне значення велике з огляду на присутність у ній святині, відомої як купол пророка, або "зелений купол", - могили пророка Мухаммеда і перших двох праведних халіфів.

Перша мечеть ісламу також розташована неподалік Медини і називається мечеть Аль-Куба.

Раніше саудівська влада заборонила в'їзд до країни паломникам із метою здійснення умри (малого хаджу - ІФ). Нині в королівстві, за деякими даними, перебуває близько 1200 людей, які здійснювали малий хадж і були вимушені залишитися на її території після скасування владою авіаційного, наземного та морського сполучення для боротьби з пандемією.

Нині представники саудівської влади дають зрозуміти мусульманському світу, що не варто поспішати з оформленням документів для здійснення великого паломництва (хаджу) у 2020 році, доки неясні перспективи боротьби з коронавірусом. Сезон хаджу цього року запланований із 28 липня до 2 серпня.

Нині в багатьох мусульманських країнах скасовано масові відправи релігійних обрядів, зокрема п'ятничні молитви.