Свідки Єгови видали повну Біблію жестовою мовою

02.04.2020, 12:35
Свідки Єгови видали повну Біблію жестовою мовою - фото 1
Свідки Єгови оголосили про випуск першого повного перекладу Біблії жестовою мовою (АЖМ). Таке оголошення було зроблено під час відкриття нового перекладацького офісу у Форт-Лодердейлі (штат Флорида, США), де видаються біблійні публікації (американською) жестовою мовою.

Свідки Єгови оголосили про випуск першого повного перекладу Біблії жестовою мовою (АЖМ). Таке оголошення було зроблено під час відкриття нового перекладацького офісу у Форт-Лодердейлі (штат Флорида, США), де видаються біблійні публікації (американською) жестовою мовою. На цій події були присутні 2 500 осіб, і ще більше 15 000 спостерігали за подією через трансляцію. Про це РІСУ повідомили у центрі Свідків Єгови в Україні.

Бібіля-жестамиw.gif

«Ми хочемо повідомити вам щось дуже, дуже важливе,— сказав Джеффрі Джексон, член Керівного органу Свідків Єгови. — … Тепер доступний повний “Переклад нового світу” жестовою мовою... Наскільки нам відомо, Свідки Єгови — перша організація, яка опублікувала повний переклад Біблії американською жестовою мовою. І, очевидно, це означає, що повна Біблія жестовою мовою видана вперше в історії».

Основою для перекладу на американську жестову мову було друковане видання «Перекладу нового світу Святого Письма» сучасною англійською мовою.  Праця над ним тривала 15 років, починаючи з 2004. Через два роки було завершено Євангеліє від Матвія, і до 2010 року було опубліковано решту книг Нового Завіту. Упродовж останніх 10 років видавалися книги Старого Завіту.

Книги Біблії, які виходили поступово, справляли великий вплив на глухих людей. «Коли я вперше побачив “Переклад нового світу”, то не міг стримати сліз,— каже Айзаяс Ітон, глухий, який був присутній на програмі.— Біблія англійською мовою рідко торкалася мого серця. Але Біблія моєю, жестовою, мовою дуже мене зворушила».

Цей переклад стане підтримкою для багатьох нечуючих, які проводять богослужіння американською жестовою мовою.

«Біблія американською жестовою мовою стала зразком для інших жестових мов,— каже Ніколас Аладіс, який працює у відділі координування перекладацької праці у всесвітньому центрі Свідків Єгови.— Різні частини Біблії вже доступні 17 жестовими мовами, і невдовзі розпочнеться переклад ще кількома мовами».

За повідомленням Свідків Єгови, в Україні також триває переклад Біблії жестовою мовою. У грудні 2019 року світ побачили ще дві завершені частини Старого Завіту — книга «Левіт» та книга «Рут». Це 30-та та 31-ша частини Біблії, які доступні жестовою мовою для глухих в Україні та на пострадянському просторі. Оскільки Біблія складається із 66-ти книг — це означає, що майже половина Святого Письма вже готова для перегляду.

Як РІСУ інформувала, 26 травня 2017 року в Києві пройшла презентаці проекту відділу праці з глухими при ЦХВЄУ – «Біблія мовою жестів».

Теги: #Біблія