• Головна
  • Новини
  • ФСБ встановила цілодобове зовнішнє спостереження за якутським шаманом, який хотів вигнати Путіна з Кремля...

ФСБ встановила цілодобове зовнішнє спостереження за якутським шаманом, який хотів вигнати Путіна з Кремля

08.03.2020, 12:05
ФСБ встановила цілодобове зовнішнє спостереження за якутським шаманом, який хотів вигнати Путіна з Кремля - фото 1
Будинок якутського шамана Олександра Габишева оточений, за ним встановлено цілодобове зовнішнє спостереження, повідомляє "Портал-Credo.Ru" з посиланням на «Сибір.Реаліі» і координатора " Правозащиты Открытки " Олексія Прянишникова.

Будинок якутського шамана Олександра Габишева оточений, за ним встановлене цілодобове зовнішнє спостереження, повідомляє "Портал-Credo.Ru" з посиланням на «Сибір.Реаліі» і координатора "Правозащиты Открытки" Олексія Прянишникова. Після візиту кожного гостя співробітники спецслужб, за словами правозахисників, викликають Габишева на допит, а його прихильників змушують виїжджати за межі Республіки Саха (Якутії).

"Звичайно, це спостереження незаконне, якщо врахувати, що Габишев хоч і перебуває у статусі підозрюваного у справі про заклики до екстремізму, але його відпустили додому. Будь-яка людина, яка його відвідує, їм відома заздалегідь - співробітники спецслужб знають про наші прильоти раніше самого Олександра. Після кожної зустрічі Габишева викликають на опитування", - повідомив Прянишников. На самого шамана, за словами правозахисника, "відкрито не тиснуть", проте його прихильників заставляють їхати з Якутії, змушуючи їх рідних купувати їм квитки, або етапують в інші регіони після незаконних арештів.

Захист Габишева вже скерував скарги в Європейський суд з прав людини на незаконні затримання Олександра Габишева і п'ятьох його прихильників. Зараз аналогічну скаргу після відмови Верховного суду Якутії "Правозащиты Открытки" направить з приводу арешту блогера Сергія Тихого, який висвітлював похід якутського шамана Олександра Габишева в Москву і заарештованого на 10 діб.

"Сергію призначили найбільший термін арешту і зараз домагаються, щоб він після звільнення залишив Якутію. Сергій відмовляється, має намір залишитися", - повідомив Прянишников.

У лютому адвокати якутського шамана Олександра Габишева, який організував похід в Кремль для "вигнання Путіна", подали скаргу до Європейського суду з прав людини на незаконне затримання свого підзахисного. Зараз шаман перебуває у себе вдома.

Причиною для подачі скарги в ЄСПЛ стало затримання шамана 10 грудня 2019 року і заведену на нього адміністративну справу про непокору вимозі поліцейського. В результаті суд визнав Габишева винним і оштрафував на тисячу рублів.

На думку захисту Габишева, ніяких законних підстав для затримання шамана у поліцейських не було. "Щодо нього були порушені відразу три статті Конвенції з прав людини: ст. 5 (Право на свободу та особисту недоторканність), так як його затримали, коли він просто йшов у своїх справах і ніяким чином закон не порушував, ст. 6 (Право на справедливий судовий розгляд) і ст. 18 (обмеження у застосуванні обмежень щодо прав). Важливо, що затримання поліцейські застосували не для того, щоб відновити якісь порушені ним громадські інтереси, а застосували його репресивно, для того, щоб скорегувати його переконання ", - пояснює Прянішніков. За словами правозахисника, в скарзі в ЄСПЛ міститься також вимога про компенсацію. Зараз Габишев, за словами юриста, знаходиться у себе вдома, і поліція поки не робить спроб його затримати.

До Європейського суду 10 грудня із скаргою на незаконне затримання і несправедливий суд також звернулися прихильники шамана Олексій Брильов і Кирило Мухтарулін.

Як повідомлялося раніше, Габишев відправився в Москву для проведення "обряду вигнання Путіна" в березні 2019 року. Його затримали 19 вересня на кордоні Бурятії і Іркутської області. Він був доставлений в Якутськ, а після - в психоневрологічний диспансер республіки. Проти шамана порушили кримінальну справу за заклики до екстремізму. З нього взяли підписку про невиїзд. Психолого-психіатрична експертиза на замовлення слідства визнала Габишева неосудним.

У жовтні 2019 загін шамана оголосив про припинення походу, після того як, за словами прихильників Габишева, їм погрожували в поліції звинуваченнями в тероризмі. За офіційною версією, про розпуск загону по телефону попросив сам Габишев.

У правозахисній організації "Amnesty International" якутського шамана назвали в'язнем совісті і зажадали його звільнення.