• Головна
  • Новини
  • США готують санкції проти Росії за утиски релігійної свободи на Донбасі і Криму...

США готують санкції проти Росії за утиски релігійної свободи на Донбасі і Криму

29.12.2019, 10:19
США готують санкції проти Росії за утиски релігійної свободи на Донбасі і Криму - фото 1
Конгрес США розгляне двопартійний законопроект «Ukraine Religious Freedom Support Act», спрямований на притягнення Росії до відповідальності за релігійні переслідування на Донбасі та Криму.

Конгрес США розгляне двопартійний законопроект «Ukraine Religious Freedom Support Act», спрямований на притягнення Росії до відповідальності за релігійні переслідування на Донбасі та Криму. Про це повідомляє Інститут релігійної свободи.

Ініціатором Акту на підтримку релігійної свободи в Україні (H.R. 5408) стала Гельсінська комісія США, яка є незалежною урядовою агенцією.

Законопроект внесений конгресменом-республіканцем Джо Вілсоном (Joe Wilson) у співавторстві з ще чотирма республіканцями та вісьмома конгресменами-демократами.

Акт передбачає віднесення Росії до списку “країн, що викликають особливе занепокоєння" (СРС) відповідно до Міжнародного закону про свободу віросповідання (IRFA). Це передбачає подальші економічні і політичні санкції проти Росії з боку Президента США і Держдепартаменту США, спрямовані на відновлення релігійної свободи на Донбасі та Криму.

Ще з 2017 року такий статус Росія отримала згідно з рішенням Комісії США з міжнародної релігійної свободи (USCIRF), яка наголосила, що російська влада продовжує утискати релігійну свободу не лише у себе, а і в сусідніх країнах, зокрема шляхом анексії та окупації чужих територій.

Конгресмен Джо Вілсон: «Більше п'яти років Росія незаконно окуповує Крим та контролює частину Донбасу збройними формуваннями, якими вона командує. Службовці та найманці Кремля викрадають, ув'язнюють та катують людей в цих регіонах за їх віру. Російські посадовці винні, і цей законопроект допоможе притягнути їх до відповідальності».

Законопроект також передбачає застосування санкцій, пов’язаних із отриманням чи скасуванням раніше виданих віз до США для будь-яких іноземців, які, працюючи на уряд Росії, є відповідальними або прямо чи опосередковано здійснювали особливо суворі порушення релігійної свободи на території України, яку Росія окупувала і контролює, або контролює через недержавні збройні угруповання, якими вона командує. Санкції також можуть бути застосовані до дружини/чоловіка та дітей таких порушників.

Для того, щоб пропонований Акт став законом, його має прийняти Конгрес, згодом також Сенат, а також підписати Президент США. Можна очікувати, що це відбудеться протягом 2020 року, якщо Росія не продемонструє рішучих кроків до припинення репресій проти віруючих і релігійних громад на окупованих українських територіях Криму, Донецької та Луганської областей.

Нагадаємо, що Президент США Дональд Трамп та Віце-президент США Майк Пенс неодноразово заявляли про відданість свободі віросповідання як основоположному праву людини та намір США сприяти захисту прав переслідуваних віруючих у всьому світі. 

У травні цього року 50 учасників Круглого столу з релігійної свободи оприлюднили спільну Резолюцію, в якій заявили, що Росія несе відповідальність за утиски релігійної свободи в окупованому Криму і Донбасі.

Минулого року Інститут релігійної свободи представив доповідь «Свобода віросповідання під прицілом: російський терор на окупованих територіях Східної України». У ній правозахисники наводять численні факти релігійних переслідувань у Донецькій та Луганській областях, які здійснюють контрольовані Росією бойовики.