• Головна
  • Новини
  • Президент Чорногорії підписав конфліктний закон про релігії...

Президент Чорногорії підписав конфліктний закон про релігії

28.12.2019, 19:41
Президент Чорногорії  підписав конфліктний закон про релігії - фото 1
Президент Чорногорії таки підписав конфліктний закон про релігії.

Президент Чорногорії Міло Джуканович підписав закон про свободу віросповідання, прийнятий раніше парламентом країни. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на  RTCG.

ch__twitter_com_poroshenko__650x410_1_650x410.jpg

Відповідно до закону, все релігійне майно, включаючи будівлі і землі, які були побудовані або перебували в державній власності до 1 грудня 1918 року, мають бути повернуті у власність держави.

Як відомо, документ викликав протести опозиційного Демократичного фронту Чорногорії. В ході його обговорення в парламенті представники цієї партії влаштували конфлікт, після якого частину депутатів затримали, незважаючи на недоторканність. Їх звинуватили в нападі на спікера і перешкоджанні роботі парламенту.

Як РІСУ інформувала,  прихильники опозиції, очолювані священниками Сербської Православної церкви (СПЦ), протягом дня протестували і блокували шляхи і мости в Подгориці і ще кількох містах країни. Вночі поліція затримала 14 депутатів від опозиційного Демократичного фронту, які прагнули не допустити голосування за закон.

Кілька сотень демонстрантів вранці 27 грудня призупинили протест неподалік будівлі парламенту і зібралися в центральному храмі в Подгориці.

У той же час, незважаючи на протести, закон про свободу віросповідання був прийнятий. Документ підтримали 45 депутатів з 81.

Опозиція і єрархія Сербської Православної Церкви вважають, що через цей закон церковну власність заберуть і передадуть їх Чорногорській Православній Церкві, яку Сербська не визнає.

Патріарх СПЦ Іриней перед голосуванням прийняв лідерів чорногорської опозиції і дав їм благословення на всі види протесту.

У свою чергу прем'єр-міністр Душко Маркович на вимогу опозиції зустрівся з митрополитом Амфілохієм, главою СПЦ в країні, і запевнив його, що новий закон не спрямований проти церкви.

Президент Чорногорії Міло Джуканович звинуватив Сербську Православну Церкву в просуванні просербської політики в країні і прагненні підірвати її державність.

Сербська Православна Церква є провідною релігійною організацією в Чорногорії.