На Сицилії знайшли античний некрополь

04.12.2019, 10:46
Некрополь, що датується 7 століттям до нашої ери, був виявлений в історичному центрі древнього міста Джела, яке розташоване на південному заході Сицилії.

Некрополь, що датується 7 століттям до нашої ери, був виявлений в історичному центрі древнього міста Джела, яке розташоване на південному заході Сицилії. 

На поховання натрапили під час прокладки оптоволоконного кабелю на Віа Ді Бартоло, в декількох кварталах від моря. Про це інформує НВ.

В результаті розкопок було виявлено два поховання. Одне з них — дитяче, рештки новонародженого, поміщені в коринфську гідрії (глечик для води), прикрашений безперервним хвильовим мотивом по краю.

В іншому була використана ольпа — порівняно невелика посудина з бічною ручкою, що зазвичай застосовувалася для масла або вина. Судячи з розпису, вона належить до протокоринтського стилю і датується 700−650 роками до н. е., тобто першими десятиліттями існування грецької колонії в цих місцях.

Поруч з другим похованням розкопані кістки тварини, принесеної в жертву під час похорону. Також вчені знайшли безліч фрагментів кераміки протокоринтського, коринтського і аттичного стилю. Зо два десятки посудин належать до типу Фікеллура, виготовляються на Родосі між 560 і 495 роками до н. е.

Джела була заснована грецькими колоністами з Родосу і Криту в 688 році до н.е. на південно-західному узбережжі Сицилії. Місто було зруйноване карфагенським генералом Гімільконом в 405 році до н.е., і він ретельно підійшов до цього, зруйнувавши доричний акрополь, храм Афіни і два інших храми на пагорбі з видом на затоку і підпаливши місто.

Після розгрому Гімільконом грецьких колоній на Сицилії населенню Джели було дозволено повернутися, але місто стало васалом Карфагена і було змушено платити данину. Місто було звільнене тільки в 339 р до н.е., коли Тимолеон з Коринфа здивував навіть своїх солдатів, розгромивши значно більшу карфагенську армію. Джела була знову зруйнована в кінці 3-го століття до нашої ери тираном Агрідженто, і на цей раз місто не відновили. Сучасне місто було засноване на захід від стародавнього в 13 столітті.

Оскільки до розграбування міста Гімільконом було мало археологічних матеріалів, серед істориків виникли суперечки про те, де саме були розташовані найдавніші поселення. Відкриття некрополя, датованого першими десятиліттями заснування міста під тінню пагорба, вказує на те, що класична Джела виросла навколо ядра архаїчного поселення.