245 мільйонів християн щодня переслідують по всьому світу

29.11.2019, 11:02
245 мільйонів християн щодня переслідують по всьому світу - фото 1
26-28 листопада у Будапешті триває ІІ міжнародна конференція про переслідування християн у сучасному світі. З вітальним словом виступили прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, кардинал-примас Пітер Ердо та єпископ Реформаторської Церкви Іштван Сабо.

26-28 листопада у Будапешті триває ІІ міжнародна конференція про переслідування християн у сучасному світі. З вітальним словом виступили прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, кардинал-примас Пітер Ердо та єпископ Реформаторської Церкви Іштван Сабо. У зустрічі беруть участь численні очільники Церков, особливо з Близького Сходу та Африки, а також представники урядів, серед них Польщі, Італії, Нігерії, Лівану та США. Про це інформує Католицький оглядач з посиланням на wiara.pl.

За словами організаторів, конференція має на меті «знайти відповіді та рішення для найбільш занедбаної цивілізаційної та пов’язаної з правами людини кризи сучасності», якою є трагічне явище переслідування християн. Йдеться про те, щоб з'єднати уряди та урядові та неурядові організації так, щоб завдяки їхнім узгодженим діям та спільним акціям могли краще захистити людей у ​​регіонах, охоплених цією кризою.

«Для зустрічі тут маємо 245 мільйонів причин, бо стільки християн переслідують по всьому світу щодня», – сказав відкриваючи зустріч Трістан Азбей, державний секретар Угорщини у справах переслідуваних християн. Саме установа, якою він керує, організувала цю зустріч.

Прем'єр-міністр Орбан зазначив, що – за статистикою – християни складають 80% людей, яких переслідують у світі за віру, і критикував той факт, що Європа досі «мовчить» з цього приводу.

За даними угорських ЗМІ, глава уряду також зазначив, що переслідування християн в Африці та на Близькому Сході не можна відокремити від ситуації в Європі. Він ще раз застеріг, що Угорщина стоїть перед «вторгненням мусульманських мігрантів» і повинна захищатися від цього. Також є право захищати християнську культуру, наголосив доповідач, що в переслідуванні християн не йдеться тільки про напади на окремих людей чи спільноти, але «внаслідок таврування, приниження та переслідування атакують нашу культуру».

Водночас Орбан вказав на кампанію «Hungary Helps» («Угорщина допомагає»), яка триває понад рік, відповідно до якої уряд підтримує християн в Іраку та Сирії. На ці проекти допомоги витратили близько 40 мільйонів доларів. Таким чином, Угорщина надає переслідуваним християнам необхідні їм засоби, наприклад, будинки, лікарні чи школи. «А вони дають нам те, чого Європа сьогодні найбільше потребує: християнську віру, любов і витривалість», – сказав глава уряду. На його думку, наш континент може бути врятований лише тоді, коли він «повернеться до джерела своїх справжніх цінностей, а отже, до своєї християнської ідентичності».

Сирійський патріарх Мар Ігнатій Єфрем II Карім висловив у Будапешті сподівання, що «багато не чули наших криків». Він зазначив, що тільки декілька керівників вжили заходів, щоб зробити щось проти загроз для присутності християн на його батьківщині.

Архиєпископ Будапешта та Естергома, примас Угорщини кардинал Ердо закликав зібраних не залишатися байдужими до переслідування християн та ворожого ставлення до віруючих. Не можна ставитися до фізичних та словесних нападів на християн так, ніби нічого не сталося», – сказав кардинал Ердо. Він висловив свою вдячність за зусилля щодо документування становища християн у Європі та світі.

Учасниками та доповідачами конференції є серед інших ассирійський патріарх Сходу Мар Геваргіс III Сліва, сиро-католицький Архиєпископ Багдаду Ефрем Юсиф Мансур Абба, халдейський Архиєпископ Мосула Наджіб Міхаель Мусса та генеральний секретар Євангелічного Синоду Сирії та Лівану Йосиф Кассаб. З Африки серед інших виступлять на конференції ефіопський патріарх Абуна Матіас та католицький єпископ Сокото в Нігерії – Метью Хассан Куках. Про свій приїзд повідомив також голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Іларіон та багаторічний заступник секретаря у справах відносин із країнами Державного секретаріату Апостольської Столиці Архиєпископ Антуан Каміллері, нещодавно призначений Папою Франциском Апостольським нунцієм в Ефіопії та Джибуті, спеціальним представником Апостольської Столиці при Африканському союзі та апостольським делегатом у Сомалі.

Конференція у Будапешті збігається в часі з «Червоною середою», ініціативою Папської організації «Допомога Церкві в потребі», що відзначається у всьому світі і завданням якої є нагадування про переслідування християн у наш час. У Будапешті з цього приводу освітять червоним кольором Ланцюговий міст на Дунаї. До кампанії також долучилися серед інших собор св. Стефана у Відні.