• Головна
  • Новини
  • 1000-літній "перстень вікінгів" виявився унікальним християнським артефактом...

1000-літній "перстень вікінгів" виявився унікальним християнським артефактом

28.11.2019, 11:23
1000-літній "перстень вікінгів" виявився унікальним християнським артефактом - фото 1
Польські археологи вивчили таємничий "перстень вікінгів", вік якого майже 1000 років, і встановили, що насправді прикраса є унікальним християнським артефактом, яка не має жодного відношення до Скандинавії.

Польські археологи вивчили таємничий "перстень вікінгів", вік якого майже 1000 років, і встановили, що насправді прикраса є унікальним християнським артефактом, яка не має жодного відношення до Скандинавії.

Про відкриття розповідає ZIK з посиланням на Science in Poland. Перстень знайшли ще в 2003 році Мирослав та Малгожата Андралоїч, а також археолог Маріуш Тушинский, який очолював археологічну місію у фортеці Гжибово.

Перстеньw.gif

Артефакт датували кінцем IX – початком X століття. Досі вважалося, що перстень належав вікінгам. Однак нове дослідження довело, що це один із найстаріших і рідкісних християнських артефактів, будь-коли виявлених на території Польщі. Перстень знайшли за допомогою металошукача недалеко від того місця, де раніше був знайдений скарб із середньовічних монет.

Він прикрашений переплетеними зображеннями тварин. Подібні мотиви зустрічалися у вікінгів, що і ввело археологів в оману. "Спочатку ми думали, що це перстень має походження зі Скандинавії, – каже Мирослав Андралоїч. – Однак після ретельного аналізу з'ясувалося, що найбільш схожі мотиви, які прикрашають подібні предмети, походять із Західної Європи Каролінгської епохи. Можливо, це прикрасу виготовили у Східних Альпах, де християнство домінувало вже в VIII столітті".

Археолог зазначив, що перстень виготовили зі сплаву свинця і латуні. Цей мідно-цинковий сплав високо цінувався і використовувався у виробництві ювелірних виробів для тодішньої знаті. Колір виробу був схожий на золото, що відрізняло його від звичайної бронзи. З’ясувалося, що всередині перстень виявився не круглим. Як встановили вчені, це не помилка ремісника, а свідчення його майстерності.

Дослідники вважають, що цей перстень ремісник пристосував до анатомії конкретного людського пальця. Тобто перстень виготовили для конкретної людини, яка не боялася, що прикраса може зісковзнути з її руки. Перстень мав і ще одну таємницю. Щоб зняти прикрасу або надіти, власник повинен був повернути його на 45 градусів за годинниковою стрілкою або проти неї. Перстень прикрашений зображеннями птахів, які накладаються одне на одне, а його корону увінчує медальйон із зображенням лежачої тварини в центрі.

Схожий мотив був знайдений на брошці Каролінгської епохи, що зберігається в Британському музеї в Лондоні. "Ми провели аналогію і прийшли до висновку, що це образ Agnus Dei (Агнця Божого) і павичів, що оточують його, – каже Андралоїч. – Це відповідає нашим знанням символіки – павич був символом Воскресіння Христа".

Крім того, схожі елементи орнаментного плетіння дослідники знайшли на декоративних свічниках з Кремсмюнстерського абатства в Австрії. Поки залишається тільки гадати, як такий цінний артефакт потрапив на польську територію і коли саме це сталося.