У церкві знайшли скарб із тисячі старовинних монет

13.08.2019, 11:16
У  церкві знайшли скарб із тисячі старовинних монет - фото 1
Археологи Гданського університету виявили близько 1000 монет під церквою апостола Андрія Первозванного в Барчево на північному сході Польщі.

Археологи Гданського університету виявили близько 1000 монет під церквою апостола Андрія Первозванного в Барчево на північному сході Польщі.

Монети були знайдені всередині і навколо глазурованого керамічного кухля, під північно-західним кутом вівтаря, пише The History Blog, інформує Techno.

Coins.jpg

В основному це виявилися польські монети номіналом в один, півтора, три і шість грошів. Вони прикрашені портретом короля Сигізмунда III Вази, який правив з 1587 по 1632 роки. У кухлі також перебували литовські монети і прусські шилінги, випущені для принца Георга Вільгельма Гогенцоллерна, який був феодалом Польщі.

На багатьох монетах є сліди того, що вони перебували в обігу протягом тривалого часу. У одній з монет помітили отвір, який свідчить про те, що її можна було носити на шиї.

Починаючи з 14 століття Барчево, тоді відоме як Вартберг, було розташоване на території Пруссії. Вартберг отримав права міста 4 липня 1364 року, це було єдине з подібних міст в Пруссії з явно зарезервованою площею для монастиря. Францисканський монастир мав центральне значення для міста в політичному і економічному відношенні. Церква Святого апостола Андрія була побудована поруч з монастирем, щоб служити церквою для ченців.

В 1466 р. Барчево увійшло до складу Королівства Польського за умовами Другого Тернового Миру, але всередині кордонів Королівської Пруссії. Автономія міста ослабла, коли він приєднався до Речі Посполитої в 1569 році. Він горів двічі менше ніж за п'ять років (1594, 1596) і був окупований Бранденбурзькою армією в середині 17 століття.

Тому в ті часи монастирська церква була найбезпечнішим місцем у місті. Археологи вважають, що монети були заховані під підлогою самими ченцями з невідомих причин.