В Еритреї з подачі уряду відлучили від Церкви патріарха

22.07.2019, 09:34
Єпископи Еритрейської Православної Церкви несподіваним рішенням відлучили свого колишнього патріарха Антонія, звинувативши його в єресі

Єпископи Еритрейської Православної Церкви несподіваним рішенням відлучили свого колишнього патріарха Антонія, звинувативши його в єресі.

Абуна Антоній очолював Церкву Еритреї з 2004 року. Патріарх нераз несхвально висловлювався на адресу чинної влади країни, критикуючи її за прагнення підпорядкувати церкву собі, і відмовився відлучити від церкви близько 3000 членів "Православного руху Недільної школи", розповідає Еспресо.TV з посиланням на ВВС.

Через два роки його змістили з посади і посадили під домашній арешт, де він перебуває й досі.

Аналітики стверджують, що відсторонення патріарха пов'язане з бажанням уряду країни здобути повний контроль над Еритрейською Православною Церквою.

З 2007 року новим патріархом обрали єпископа Діоскора. Проте деякі священники Еритреї та Церква в діаспорі не визнали цього призначення, вважаючи саме Антонія чинним  предстоятелем помісної православної Церкви.

Після смерті Діоскора у 2015 році престол голови церкви Еритреї залишається вакантним.

У квітні цього року Антоній таємно зняв відеозвернення, де висловився проти політики Церкви, якою зараз керує призначений державою Йофтахе Діметрос, який не має й священничого сану.

Довідка. Еритрейська Церква

Еритрейська Церква називається православною, але належить до групи нехалкідонських (або древніх східних) Церков і не належить до родини православних Церков візантійської традиції.

Це один з найбільших релігійних інститутів у країні. До Церкви належать близько трьох мільйонів вірян.

На початку 90-х років вона була частиною Ефіопської Церкви, а до цього - Коптської дохалкідонської Церкви Єгипту.