• Головна
  • Новини
  • Відреставрований дах Нотр-Даму зможе виробляти електроенергію та давати урожаї фруктів і овочів...

Відреставрований дах Нотр-Даму зможе виробляти електроенергію та давати урожаї фруктів і овочів

13.05.2019, 14:34
Відреставрований дах Нотр-Даму зможе виробляти електроенергію та давати урожаї фруктів і овочів - фото 1
Паризьке архітектурне бюро Vincent Callebaut Architectures представило проект реставрації зруйнованого вогнем собору Паризької Богоматері під назвою «Palingenesis».

Паризьке архітектурне бюро Vincent Callebaut Architectures представило проект реставрації зруйнованого вогнем собору Паризької Богоматері під назвою «Palingenesis».

Автори оригінальної ідеї запропонували створити дах зі скла, дуба і вуглецевого волокна, який буде виробляти тепло і електроенергію для освітлення та вентиляції.

Нотр_Дам_1.jpg

На  даху також розташується фруктовий сад і город – про рослини будуть дбати благодійні організації та добровольці.

За задумом авторів, на городі можна буде вирощувати безкоштовну їжу для нужденних місцевих жителів – «таким чином, можна збирати до 21 тонни фруктів і овочів в рік, з цією метою щотижня у дворі собору буде працювати фермерський ринок», пропонують архітектори.

Собор буде «купатися в природному світлі», заявили автори проекту. На шпиль вони пропонують встановити мідного півня, витягнутого з під уламків покрівлі, – як «духовний громовідвід і захисник віруючих».

Їх ключова ідея – новаторство і екологічність. В архітектурному бюро впевнені, що реставрувати собор точно таким, яким він був раніше, вже не вдасться, та й немає сенсу, тому що потрібно дивитися в майбутнє і враховувати нові реалії життя.

Задум полягає в тому, щоб перетворити Нотр-Дам на будівлю з позитивною енергією і виробляти більшу кількість електрики, ніж вона споживає.

Нотр_Дам_2.jpg

Новий дерев'яний каркас буде покритий тривимірною «сукнею з кришталю», розділеною на ромбовидні елементи. Ці кристали покриті органічним активним шаром з вуглецю, водню, азоту і кисню, який поглинає світло і перетворює його в енергію.

«Прозорість, щедрість та відкритість для розвитку нашого суспільства: такі ідеї, передані цим новим, прозорим дахом Нотр-Даму, окреслюють нове обличчя Церкви в 21-му столітті. Динамічна, рухлива і сучасна церква», – йдеться в описі проекту.

Додамо, у Франції будуть проведені національні дебати, на яких громадяни зможуть висловити свою думку про те, як краще реставрувати Нотр-Дам.

Нагадаємо, сильна пожежа сталася в Соборі Паризької Богоматері в понеділок, 15 квітня. Пожежа почалася на будівельних риштуваннях, зведених над дахом собору у зв'язку з реставрацією.

Пожежники врятували культовий собор від повного руйнування, але пожежа завдала великої шкоди 856-річній будівлі, зруйнувавши більшу частину даху і головний 500-тонний шпиль.