• Головна
  • Новини
  • Глави чотирьох Православних Церков світу готові примирити РПЦ з Константинополем та православних в Україні...

Глави чотирьох Православних Церков світу готові примирити РПЦ з Константинополем та православних в Україні

19.04.2019, 12:29
Глави чотирьох Православних Церков світу готові примирити РПЦ з Константинополем та православних в Україні - фото 1
18 травня у Нікосії (Кіпр) відбулась зустріч чотирьох предстоятелів помісних Церков, які відносяться до т.з. Пентархії: Александрійського, Єрусалимського та Антіохійського Патріархів, а також архиєпископа Кіпру.

18 квітня у Нікосії (Кіпр) відбулась зустріч чотирьох предстоятелів помісних Церков, які належать до т.з. Пентархії: Александрійського, Єрусалимського та Антіохійського Патріархів, а також архиєпископа Кіпру.

На зустрічі було заявлено розгляд у тому числі і українського питання. Предстоятелі утримались від відвертої підтримки РПЦ та не стали висувати до Вселенського Патріарха додаткових умов для вирішення українського церковного конфлікту. За наслідками зустрічі оприлюднене комюніке, основні тези якого поширив Cerkvarium.

Пентархія.jpg

1. Під час зустрічі предстоятелі молилися за мир, про стабільність помісних Святих Церков і, зокрема, про багатостраждальний Близький Схід. Було наголошено на необхідності максимальних зусиль задля забезпечення стабільності на Близькому Сході та обговорено найважливіші церковні питання, що стосуються зміцнення християнської присутності у цьому регіоні та поглиблення співпраці між помісними Церквами для досягнення вищезазначених цілей.

2. Під час окремої зустрічі між двома Церквами Антіохії та Єрусалиму стався обмін різними поглядами на проблему, яка стосувалася старого конфлікту між ними за Катар, і висловили намір якомога швидше подолати ці труднощі задля досягнення бажаного євхаристійного сопричастя.

3. Предстоятелі також обговорили проблеми, які виникли після надання автокефалії Православній Церкві в Україні. При цьому три предстоятелі висловили бажання долучитись до посередницької ініціативи, яку свого часу запропонував предстоятель Кіпрськой Церкви. Предстоятелі закликали працювати, з одного боку, над досягненням євхаристійної єдності, а з іншого - над захистом вірних і храмів від будь-яких актів насильства, незалежно від того, звідки вони походять, або з будь-яких причин і мотивів, які їх викликають.

4. Було висловлено жаль з приводу абсолютної байдужості держав і сильних цього світу до долі двох митрополитів Алеппо, Павла Язіджі і Іоана Ібрагіма, яких було 6 років тому викрадено.

5. Предстоятелі підкреслили, що попри різницю у поглядах серед помісних Церков, Православна Церква залишається єдиною і продовжує свій спасительний курс у світі.