Нотр-Дам врятовано: пожежу повністю ліквідували

16.04.2019, 07:29
Нотр-Дам врятовано: пожежу повністю ліквідували - фото 1
Пожежу загасили. Ми продовжимо стежити за залишковими займанням і охолоджувати конструкції, перевіряючи, щоб вогонь не з'явився знову, – пояснив представник пожежної служби Габріель Плюс.

Каркас собору Паризької Богоматері та двох його веж врятовано.

"Пожежу загасили. Ми продовжимо стежити за залишковими займанням і охолоджувати конструкції, перевіряючи, щоб вогонь не з'явився знову", – пояснив представник пожежної служби Габріель Плюс.

Результат пошуку зображень за запитом

(Собор зсередини після пожежі)

Офіційно причини займання поки не встановлені. За попередньою версією, джерелом займання могли стати дерев'яні риштування, встановлені в ході реставрації будівлі собору.

До операції з ліквідації пожежі було залучено близько 400 пожежників, один з них отримав серйозні травми. Співробітники і відвідувачі були евакуйовані.

Пожежу приборкували майже дев'ять годин. Під час ліквідації пожежі рятувальники вирішили відмовитися від ідеї гасіння займання з повітря, оскільки це могло суттєво пошкодити каркас собору.

Прокуратура Парижа розпочала розслідування щодо ненавмисного завдання шкоди. Розслідування було доручено регіональному управлінню судової поліції. Слідчі вже допитали будівельників, які виконували реставраційні роботи у соборі.

Наслідки пожежі: зруйновано верхню частину шпиля, годинник і значну частину покрівлі собору, також сильно постраждали вітражі. Внаслідок обвалу покрівлі в одному місці пробито велику діру у стелі.

Загалом серйозних втрат вдалося уникнути: кам'яна частина собору збереглася. Пожежники також наголосили, що каркас собору та двох його веж вдалося зберегти. Поки незрозуміло, які релігійні реліквії і твори мистецтва вдалося врятувати від вогню. Про це інформує 24 канал.

Нагадаємо, увечері 15 квітня, приблизно о 19:50 за Київським часом, у соборі Паризької Богоматері спалахнув вогонь і почав стрімко поширюватися на верхніх рівнях собору.