• Головна
  • Новини
  • Археологи знайшли табличку з загубленого храму невідомого божества...

Археологи знайшли табличку з загубленого храму невідомого божества

21.03.2019, 10:31
Археологи знайшли табличку з загубленого храму невідомого божества - фото 1

Археологи виявили бронзову табличку з Ємену, яка вказувала на існування загубленого храму, присвяченого раніше невідомому божеству. Як повідомляє ZN,UA з посиланням на Live Science, вік таблички оцінюється в дві тисячі років, вона вказує, що храм був присвячений божеству на ім'я Аттар Харман.

Археологи виявили бронзову табличку з Ємену, яка вказувала на існування загубленого храму, присвяченого раніше не відомому божеству. Як повідомляє ZN,UA з посиланням на Live Science, вік таблички оцінюється в дві тисячі років, вона вказує, що храм був присвячений божеству на ім'я Аттар Харман.

Ємен.jpg

Наголошується, що табличка була написана сайбейською мовою, яка використовувалася з першого тисячоліття до нашої ери до другої половини VI століття нашої ери на території сучасного Ємену. Напис на ній зазначав: "Ілімата і Хабінат, два слуги Хавиляна, пропонують Аттару Харману, господарю Бани, табличкою з бронзи своїх синів і тих, кого він додасть для їхнього порятунку". За словами дослідників, слово "Бана" використовувалося для позначення храму.

Згідно з історичними даними, на території сучасного Ємену розташовувалося безліч королівств, деякі з яких займалися торгівлею ладаном і спеціями. Відзначається, що табличка була виставлена на аукціон у США. Вона піднімає кілька запитань: що це за бог і де його храм? Хто люди, які згадуються в табличці? І яким чином вона потрапила на територію США?

На думку дослідників, спочатку табличка розташовувалася в храмі, який був недалеко від Сани, столиці Ємену. Ім'я "Хавилян" згадується ще в одному артефакті, в якому перераховуються "імена князів комуни Аф'я". Дослідники точно не знають, де вона розташовувалася, але люди, які жили тут, були "файшанітами" - групою, яка жила біля Сани.

На думку дослідників, артефакт міг бути вкрадений з Ємену, який з 2014 року перебуває в стані громадянської війни, і проданий на чорному ринку.