• Головна
  • Новини
  • Уряд Чорногорії наказав 50 священнослужителям Сербської Православної Церкви покинути країну...

Уряд Чорногорії наказав 50 священнослужителям Сербської Православної Церкви покинути країну

30.12.2018, 10:20
У Чорногорії, де планують відновити автокефальну Церкву, уряд відмовив у наданні дозволу на подальше перебування в країні 50 монахам і священнослужителям Сербської Православної Церкви (СПЦ).

У Чорногорії, де планують відновити автокефальну Церкву, уряд відмовив у наданні дозволу на подальше перебування в країні 50 монахам і священнослужителям Сербської Православної Церкви (СПЦ).

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на белградську газету "Політика".

За словами представника СПЦ протоєрея Велібора Джоміча, МВС Чорногорії наказало 30 монахам і священикам покинути країну в місячний термін. Рішення торкнулося кількох єпархій Сербської Православної Церкви в Чорногорії.

"Це є продовженням протиправних дій, спрямованих на гоніння священнослужителів і чернецтва, зокрема, з Чорногорсько-Приморської митрополії Сербської Православної Церкви", - обурився Джоміч.

Він стверджує, що рішення МВС Чорногорії є не юридичним, а скоріше політичним, і додав, що всі скарги на нього були відхилені.

Нагадаємо, у вересні президент Чорногорії Міло Джуканович звинуватив Сербську Православну Церкву і особисто Патріарха Іринея у створенні напруженості на Балканах, а також назвав СПЦ "основним провідником великосербського шовінізму" і "ударним кулаком імперських інтересів Росії в регіоні".

Днями Джуканович заявив, що Сербська Православна Церква підриває незалежність країни.

Довідка: Сербська Православна Церква є панівною у Чорногорії, тоді як Чорногорська Православна Церква не має канонічного визнання.

Чорногорська Православна Церква, яка проголосила себе автокефальною у 1993 році, подібно до Української Церкви бореться за міжнародне визнання. Наразі її зусилля є безуспішними, зокрема, через тиск СПЦ.