• Головна
  • Новини
  • Уряд і Церква Греції домовилися про статус "релігійно нейтральної" країни...

Уряд і Церква Греції домовилися про статус "релігійно нейтральної" країни

08.11.2018, 12:41
Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас та архиєпископ Афінський Ієронім домовилися, що грецька Церква не протистоятиме пропозиціям уряду зробити державу "релігійно нейтральною" в обмін на щорічні субсидії.

Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас та архиєпископ Афінський Єронім домовилися, що грецька Церква не протистоятиме пропозиціям уряду зробити державу "релігійно нейтральною" в обмін на щорічні субсидії.

Про це повідомляє Ekathimerini.

"Прем'єр-міністр Алексіс Ципрас та архиєпископ Єронім погодили у вівторок, що уряд і надалі гарантуватиме заробітну плату близько 9 тисячам священиків країни, а Церква Греції  натомість не буде заперечувати проти пропозицій зробити грецьку державу "релігійно нейтральною", — йдеться у повідомленні.

Ципрас назвав історичною домовленість з грецькою православною церквою, оскільки це відкриває шлях змінам Конституції щодо відносин між державою та Церквою.

За словами прем’єра Греції, церковні служителі більше не вважатимуться держслужбовцями і будуть виключені з реєстру тих, хто отримує зарплату безпосередньо з держбюджету. Водночас держава все ж платитиме щорічно певну суму у спеціальний церковний фонд як субсидію.

Щорічна субсидія до церковного фонду становитиме €189 млн, ці кошти використовуватимуть виключно для виплати зарплат близько 9 тисячам священиків.

Як повідомлялось, уряд Греції планує змінити відносини між Церквою та державою в рамках конституційної реформи.

Теги: #Греція