• Головна
  • Новини
  • Легендарну Біблію, яку 500 років вважали зниклою, покажуть у Кентерберійському соборі...

Легендарну Біблію, яку 500 років вважали зниклою, покажуть у Кентерберійському соборі

07.09.2018, 15:28
Легендарну Біблію, яку 500 років вважали зниклою, покажуть у Кентерберійському соборі - фото 1
Унікальна кишенькова Біблія XIII століття повернулася до бібліотечних фондів Кентерберійського собору через 500 років після свого зникнення.

Унікальна кишенькова Біблія XIII століття повернулася до бібліотечних фондів Кентерберійського собору через 500 років після свого зникнення.

Про це повідомляє сайт znaj.ua з посиланням на британські ЗМІ.

Біблія.jpeg

Варто відзначити, що Кентерберійський собор, який був заснований в 603 році місіонерами Папи св. Григорія Великого, був колись сховищем для десятків тисяч книг. Але за часів протестантської реформації XVI століття монастирську спільноту колишнього головного собору Англійської Католицької Церкви розформували, собор незабаром занепав, а більшість його старовинних книг і рукописів зникли.

Наразі вже відомо, що легендарну реліквію вдалося викупити за 100 тисяч фунтів на одному з розпродажів рідкісних книг.

Це стало можливим завдяки гранту, який виграв собор. Правда, всієї суми не вистачало. Грант покрив лише 96 тисяч фунтів, ще чотири тисячі зібрали небайдужі громадяни. Видання дивом збереглося після погромів епохи Реформації, коли в XVI столітті бібліотека Кентерберійського собору, яка налічувала понад 30 тисяч томів, була практично повністю знищена.

Біблія написана латиною і має 690 аркушів, виготовлених з тонкого пергаменту. За якістю він унікальний - вироблений зі шкіри, матеріал тонший за тканину. Експерти вважають, що Біблію створили в Парижі, який за часів Середньовіччя був центром такої філігранної роботи. Оскільки книга відносно невелика, вчені вважають, що її використовували під час подорожей.

Біблія зникла з соборної колекції монастирських книг майже 500 років тому під час Реформації, коли Церква Англії відмовилася від влади Папи Римського і відокремилася від Католицької Церкви.

Вчені вважають, що загибель соборної бібліотеки датується часом після 1540, коли Кентерберійський монастир розпустили за наказом короля Англії Генріха VIII. Починаючи з 1539 року Генріх VIII закрив понад 800 монастирів і абатств, це рух назвали "розгоном монастирів". Мотивація короля була двоїстою: розпустити релігійні громади, які були лояльними до Папи Римського, і конфіскувати значне багатство, накопичене великими монастирями.

Викуплену Біблію покажуть на виставці в Кентерберійському соборі разом з іншими артефактами епохи Реформації.

Теги: #Біблія