• Головна
  • Новини
  • Турецька ліра припинила стрімке падіння завдяки новині в Twitter про звільнення пастора Брансона...

Турецька ліра припинила стрімке падіння завдяки новині в Twitter про звільнення пастора Брансона

14.08.2018, 14:15
Турецька ліра припинила стрімке падіння завдяки новині в Twitter про звільнення пастора Брансона - фото 1
Курс турецької ліри різко зміцнився по відношенню до долара за останні дві години. Причиною стали зовсім не заходи, яких вживає центробанк для виходу з фінансової кризи, а звичайне повідомлення у Twitter.

Курс турецької ліри різко зміцнився по відношенню до долара за останні дві години. Причиною стали зовсім не заходи, яких вживає центробанк для виходу з фінансової кризи, а звичайне повідомлення у Twitter, інформує "Mind".

Ендрю_Брансон.jpg

Минулої п'ятниці курс ліри впав приблизно на 17%, а в понеділок обвалився ще на 8%. Він дещо скоротив зниження після оголошення Центробанком про заходи підтримки фінкомпаній, однак потім знову посилив спад.

Різке ослаблення ліри збільшило побоювання щодо стану фінансового сектору Туреччини.

Ліра почала падати через загострення конфлікту між Анкарою і Вашингтоном і відсутністю прогресу в переговорах представників двох країн, спрямованих на налагодження відносин між ними після ситуації з американським пастором Ендрю Брансоном, якому загрожує довічне ув’язнення і якого турецька влада вже більше року утримує під домашнім арештом.

Раніше президент Ердоган  повідомив, що нібито Вашингтон дав Туреччині «дедлайн» – до середи 15 серпня турецька влада мусить звільнити пастора, інакше США введуть жорсткі санкції.

Центробанк Туреччини за вихідні розробив комплекс заходів з порятунку ліри, серед яких зниження норми резервування для банків, що дозволить вивільнити близько 10 млрд лір, $6 млрд, а також резервів золота на $3 млрд. Крім того, ЦБ пом'якшив вимоги до забезпечення, що приймається ним від банків країни в операціях на грошовому ринку, і збільшив майже в три рази суму допустимих запозичень в лірах під забезпечення валютних активів.

Але ці заходи на ринок не вплинули, ліра продовжила падіння. Поки у Twitter не з'явилася новина політичного характеру. В ній ідеться про те, що пастора Брансона нібито буде звільнено з-під домашнього арешту до 15 серпня.

Новина миттю розлетілася в соцмережі тисячами репостів.

Ринок відреагував вкрай стрімко. Ліра різко почала зміцнюватися, євро почав рости до долара, від своїх мінімумів почало підніматися і золото.

Між тим посольство США в Анкарі не робило ніякої офіційної заяви щодо пастора Ендрю Брансона, повідомив агентству Reuters офіційний представник посольства в понеділок, після того як твіт про звільнення пастора від домашнього арешту до 15 серпня розійшовся по мережі.

Нагадаємо, американський Мінфін заморозив активи міністра внутрішніх справ та міністра юстиції Туреччини через їхню участь у затриманні американського пастора Ендрю Брансона. Ердоган заявив про намір заморозити рахунки міністра юстиції США Джеффа Сешнса і міністра внутрішніх справ США Райана Зінке у відповідь на американські санкції проти турецьких міністрів.