В Єрусалимі вперше показали Апокриф Книги Буття

21.03.2018, 13:00
В Єрусалимі вперше показали Апокриф Книги Буття - фото 1
Таємничий сувій Мертвого моря демонструють під спеціальним склом, яке стає прозорим на 30 секунд.

Один з найзагадковіших сувоїв Мертвого моря вперше показали на виставці в Ізраїльському музеї Єрусалима. Апокриф книги Буття (Genesis Apocryphon) - один з перших семи фрагментів, знайдених в 1947 році в першій Кумранскій печері, повідомляє Проект Єврейські новини з посиланням на The Times of Israel.

Апокрифи.jpg

Манускрипт написаний арамейською і складається з чотирьох аркушів шкіри, зшитих сухожиллями. Вуглеводневий аналіз показав, що манускрипт створили близько I століття до нашої ери. З семи сувоїв він зберігся найгірше, тому що не був захований в глечик і довго пролежав на підлозі печери. Тому вченим знадобилося багато часу, щоб розшифрувати текст.

Рукопис являє собою апокрифічний переказ подій з першої книги Танаха -бе-вирішить. Багато вчених відносять її до жанру мидраша - доповнення та тлумачення священного тексту. У манускрипті від імені Ламеха розповідається про народження і життя Ноя, Великий потоп і історії Авраама.

«Це єдиний в світі екземпляр такого тексту», - зазначив завідувач сховищем Музею Книги Адольфо Ройтман.

Апокриф книги Буття ніколи раніше не демонстрували публіці цілком. У 1960-х показували один його лист. В Єрусалимі манускрипт виставляється під спеціальним смарт-склом, яке оберігає його від прямого освітлення. Коли відвідувачі натискають кнопку, біле скло стає прозорим на 30 секунд.

«Дивитися на цей рукопис - не те ж саме, що милуватися Боттічеллі. Він не особливо естетичний, не в цьому справа. Сенс в тому, що це загублена традиція, про яку ми раніше не знали», - каже Ройтман.