• Головна
  • Новини
  • У Польщі обмежили торгівлю у неділю на прохання Католицької Церкви...

У Польщі обмежили торгівлю у неділю на прохання Католицької Церкви

03.03.2018, 09:16
У Польщі обмежили торгівлю у неділю на прохання Католицької Церкви - фото 1

Закон, що передбачає поступову відмову від торгівлі у недільні дні, набув чинності в Польщі у четвер. Парламент країни прийняв його наприкінці 2017 року, повідомляє "Благовіст-інфо". Профспілка «Солідарність» і Католицька Церква, які ініціювали законопроект, пропонували відразу і повністю заборонити роботу торгових точок у неділю, але у ході обговорень законопроекту парламентарії вирішили пом'якшити пропозицію.

Закон, що передбачає поступову відмову від торгівлі у недільні дні, набув чинності в Польщі у четвер. Парламент країни прийняв його наприкінці 2017 року, повідомляє "Благовіст-інфо".

Польща.jpg

Профспілка «Солідарність» і Католицька Церква, які ініціювали законопроект, пропонували відразу і повністю заборонити роботу торгових точок у неділю, але у ході обговорень законопроекту парламентарії вирішили пом'якшити пропозицію.

Згідно з новими нормами, з 1 березня 2018 року обмеження стосуватиметься тільки другої і третьої неділі місяця. Приміром, у березні зробити покупки не можна буде 11 і 18 числа. У 2019 році магазини у неділю будуть працювати лише раз на місяць, а з 2020 року-заборона набуде чинності повністю - у країні вже не можна буде зробити покупки в останній день тижня, за винятком кількох неділь перед великими святами.

За порушення заборони передбачено штраф від 1 тис. до 100 тис. злотих (285 - 28,5 тис. доларів). Існує також ряд інших винятків. Зокрема, заборона не буде стосуватися пекарень, кондитерських, автозаправок, кіосків, готелів і ряду інших малих об'єктів роздрібної торгівлі. Проти прийняття закону виступала опозиція. Як підрахували аналітики, заборона негативно позначиться на роздрібній торгівлі, обсяги якої можуть упасти на 10 млрд злотих (2,8 млрд доларів) на рік, а також вплине на працевлаштування близько 36 тис. осіб. Невдоволення висловили і ті, хто багато працює, тільки у неділю встигаючи закуповувати продукти та інші необхідні товари на весь тиждень.

Тим часом польські ЗМІ вже придумали варіант обходу заборони. Зокрема, пропонується у недільні дні перекваліфікувати торговий центр у виставковий. Передбачається, що відвідувачі зможуть у цей день оглядати «експозицію», приміряти і вивчати товар, а потім прямо на місці замовляти потрібну річ через інтернет і відразу ж на місці її отримувати.

Один з найбільших торгових центрів Варшави вже видав нове розпорядження про внутрішній розпорядок. У ньому вказується, що в неділю відвідувачі зможуть як і раніше приходити у цей центр, але не для здійснення покупок, а для відвідування ресторанів або кінотеатру.

Спектр розважальних і гастрономічних послуг передбачається значно розширити. Крім цього було заявлено, що у п'ятницю і суботу магазин буде працювати на годину довше, що викликало невдоволення продавців, яким буде складно добиратися додому після одинадцятої вечора.