• Головна
  • Новини
  • В Ізраїлі археологи знайшли підтвердження існування пророка Ісаї...

В Ізраїлі археологи знайшли підтвердження існування пророка Ісаї

22.02.2018, 15:35
В Ізраїлі археологи знайшли підтвердження існування пророка Ісаї - фото 1
Археологи заявили про те, що виявили можливо перший матеріальний доказ існування біблійного пророка Ісаї, речовий доказ знайдено в купі сміття в Єрусалимі.

Археологи заявили про те, що виявили можливо перший матеріальний доказ існування біблійного пророка Ісаї, речовий доказ знайдено в купі сміття в Єрусалимі. Про це повідомляє сайт «Коментарі».

Ісайя.jpg

Виявилося, що в смітті вчені знайшли невеличкий шматочок глини довжиною всього 0,4 дюйма з відбитком печатки. На ньому було написано «Ісая пророк».

Цей фрагмент був виявлений під час розкопок стародавньої купи сміття. Також там ще були знайдені фігурки, уламки керамічного посуду, шматочки слонової кістки і глиняні предмети з відбитками печаток, відомі як булли.

Поруч з буллами Єзекії були «ще 22 булли, в тому числі булла з написом« Yesha'yah [u] Nvy [?] », Що абсолютно буквально перекладається як« Ісая пророк ». Якщо врахувати значення Ісаї в історії релігії, цей відбиток печатки дуже важливий як для юдеїв, так і для християн ».

Згідно з Книгою Ісаї, яка є 12-й книгою Танаха розділу Невіім (другого розділу юдейського Священного Писання), пророк жив в VIII столітті до н. е. Ісая почав проповідувати у час правління юдейського царя Осії, жив при декількох царях - Озиї, Йотамі, Ахазі та Єзекії.

Ісайя мав великий авторитет навіть за життя. Він не тільки проживав в Єрусалимі і був наближеним до юдейських царів, а й шанувався наступними поколіннями, які, втім, додавали в його книгу щось від себе. Більшість вчених вважають, що Книгу Ісаї можна розділити на дві, а то й на три частини, кожна з яких приписується окремому автору.

Що стосується християнства, в їх очах особливу цінність представляють множинні пророцтва Ісаї про прийдешнє Месії.