• Головна
  • Новини
  • В Ізраїлі опублікували листи про знищення польських євреїв у роки Голокосту...

В Ізраїлі опублікували листи про знищення польських євреїв у роки Голокосту

02.02.2018, 09:12
В Ізраїлі опублікували листи про знищення польських євреїв у роки Голокосту - фото 1
Національна бібліотека Ізраїлю опублікувала листи про знищення польських євреїв у роки Голокосту. Про це повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на "The Jerusalem Post".

Національна бібліотека Ізраїлю опублікувала листи про знищення польських євреїв у роки Голокосту. Про це повідомляє проект "Єврейські новини" з посиланням на "The Jerusalem Post".

Голокост.jpg

59 послань були відправлені поштою Польщі у вересні 1940 року – травні 1941 року. Вони адресувалися Єврейському комітету самодопомоги в окупованих нацистами Кракові та Варшаві. Усі листи повернулися назад відправникам з позначками «євреї ліквідовані», «єврейської ради більше не існує». На деяких конвертах стояв штамп «Перемога Німеччини на всіх фронтах!».

Документи передав бібліотеці півроку тому Йозеф Вайхерт, син Міхала Вайхерта, який очолював Комітет самодопомоги. Бібліотека Ізраїлю вирішила опублікувати листа після скандалу навколо нового законопроекту, який прийняв Сейм Польщі.

Законопроект передбачає кримінальне переслідування за твердження, що поляки брали участь у нацистських злочинах. Також забороняється називати нацистські табори смерті на території Польщі польськими.

«Безсумнівно, працівники польської пошти знали про долю адресатів, так як листи повернулися назад відправникам», – зазначив співробітник Національної бібліотеки. Єврейський комітет самодопомоги існував до липня 1942 року, поки нацисти не перевели його в підпорядкування гестапо. Після війни Міхалу Вайхерту висунули звинувачення на підставі співпраці з нацистами. Суд виправдав його в 1946 році. У 1958 році Вайхерт емігрував в Ізраїль.