Турецькі літаки розбомбили найдавніший храм у Сирії

30.01.2018, 16:00
Турецькі літаки розбомбили найдавніший храм у Сирії - фото 1
Турецький авіаудар у Сирії серйозно пошкодив найдавніший храм у країні - Айн-Дара віком понад 3 тис. років, розташований неподалік підконтрольного курдам міста Афрін.

Турецький авіаудар у Сирії серйозно пошкодив найдавніший храм у країні - Айн-Дара віком понад 3 тис. років, розташований неподалік підконтрольного курдам міста Афрін.

Про це повідомляє Еспресо тв з посиланням на Сирійський центр моніторингу дотримання прав людини.

"На фото археологічна територія Айн-Дара, частину якого було знищено внаслідок обстрілу турецькими військовими літаками території на південь від Афріна", - йдеться в дописі.

Уряд Туреччини стверджує, що курдські Загони народної самооборони (YPG) у Сирії входять до складу забороненої в низці країн Робітничої партії Курдистану, що бореться за створення курдської автономії на південному сході Туреччини. Представники YPG заперечують будь-які зв'язки з РПК. Їхню позицію підтримують США, що надавали сирійським курдам і їхнім арабським союзникам зброю та підтримку з повітря під час бойових дій проти терористів "Ісламської держави".

20 січня Туреччина почала в Сирії військову операцію "Оливкова гілка" проти підтримуваних США загонів YPG. Турецькі війська разом із сирійськими повстанцями почали наступ в районі Афріна. При цьому президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що метою операції не є захоплення територій Сирії.

Сирійський центр моніторингу дотримання прав людини повідомив про щонайменше 51 загиблого цивільного з початку наступу внаслідок турецьких авіаційних і артилерійських ударів. Влада Туреччини заявляє про знищення близько 600 бойовиків РПК, YPG, а також терористів "ІД".

Храм Айн-Дара було побудовано в кілька етапів у період приблизно з 1300 до н. е. до 740 до н. е. Вважають, що він був присвячений богині Іштар або богу Ваалу.