• Головна
  • Новини
  • Провідники Церков Європи закликали християн своєю єдністю дати Європі надію...

Провідники Церков Європи закликали християн своєю єдністю дати Європі надію

22.01.2018, 10:46
Провідники Церков Європи закликали християн своєю єдністю дати Європі надію - фото 1

З нагоди відзначення Тижня молитов за єдність християн (18-25 січня) , президент Ради єпископських конференцій Європи кардинал Анджело Баньяско та президент Конференції європейських Церков англіканський єпископ Крістофер Гілл оприлюднили 17 січня 2018 р., послання, у якому закликали християн свідчити надію в секуляризованому світі та бути уважними до кожної людини.

З нагоди відзначення Тижня молитов за єдність християн (18-25 січня), президент Ради єпископських конференцій Європи кардинал Анджело Баньяско та президент Конференції європейських Церков англіканський єпископ Крістофер Гілл оприлюднили 17 січня послання, у якому закликали християн свідчити надію в секуляризованому світі та бути уважними до кожної людини.

Про це повідомляє Католицький медіа-центр з посиланням на  Радіо Ватикану.

Європа.jpg

Тема цьогорічного Тижня молитов за єдність християн, за словами авторів послання, «нагадує про те, що Господь керує світом й історією і що Він має задум надії для людства». «Сьогодні Європі потрібна надія! – читаємо в посланні. – Це приховане волання, яке можна побачити на обличчях багатьох мешканців наших країн». Як зауважили автори, економічний добробут сам по собі не здатний задовольнити людське серце і європейський спосіб життя, що обмежується винятково накопиченням багатства, як не дивно, породжує нову бідність. А той, хто відкритий до Євангелія, здатен помічати страдників, співчувати їм і дарувати надію.

«Ми, християни, – йдеться в посланні, – прагнемо свідчити всім нашу надію, вкорінену в життя з Христом. Ми впевнені в тому, що в Христі можна жити з душевним спокоєм у теперішньому часі, аби будувати краще майбутнє з поглядом, відкритим до вічності.

Президент Ради єпископських конференцій Європи та голова Конференції європейських Церков підкреслили, що сьогодні існує безліч загроз і нових форм рабства, які завдають глибокої шкоди гідності людської особи, створеної за образом і подобою Бога. Вони пригадали масові переміщення людей, яких конфлікти та бідність змусили залишати власні родини й домівки. «Краще майбутнє можливе лише за умови, – зазначається в посланні, – коли ми, як окремі особи та громади, будемо йти за Богом і нашими серцями та чинити справедливо».

«Християнські Церкви Європи, – пишуть автори послання, – бажають свідчити Христову любов до кожної людини, сотвореної за образом і подобою Бога. Прагнення до видимої єдності наших Церков знаходить своє вираження в милосердній любові численних християнських громад». Вони підкреслили також, що єдність зміцнює солідарність із нашими християнськими братами й сестрами, що живуть в умовах бідності, самотності й марґіналізації; солідарність із нашими братами й сестрами християнами та представниками інших релігій, переслідуваними за віру, особливо на Близькому Сході, в Африці й Азії; солідарність із нашими сусідами, що прибувають до воріт Європи; піклування про Європу, щоб вона дбала про духовні й матеріальні потреби своїх громадян.

На завершення автори послання наголосили на тому, що «невідкладність цих викликів підтверджує важливість єдності християн». «Тому, – зазначили вони, – ми закликаємо вірних бути витривалими в надії та свідченні Євангелія. Це вимагає, щоб ми підтримували одне одного через взаєморозуміння, аби зберегти єдність Духа через зв'язок миру».

Нагадаємо, що Рада єпископських конференцій Європи об'єднує католицькі єпископати континенту, а Конференція європейських Церков згуртовує представників православних, протестанських, англіканських та старо-католицьких Церков з усіх європейських держав. Обидва об’єднання мають також спільний координаційний орган, через який здійснюють спільні ініціативи в рамках екуменічного діалогу.