• Головна
  • Новини
  • Католицький монах рятує стародавні мусульманські рукописи у гарячих точках...

Католицький монах рятує стародавні мусульманські рукописи у гарячих точках

02.01.2018, 13:58
Католицький монах рятує стародавні мусульманські рукописи у гарячих точках - фото 1
Американський чернець Колумба Стюарт вже протягом тринадцяти років рятує стародавні рукописи від різних лих. Католицький священик фотографує і оцифровує релігійні тексти в гарячих точках світу, де вони знаходяться під загрозою зникнення.

Американський чернець Колумба Стюарт вже протягом тринадцяти років рятує стародавні рукописи від різних лих. Католицький священик фотографує і оцифровує релігійні тексти в гарячих точках світу, де вони знаходяться під загрозою зникнення, повідомляє УНІАН-релігії з посиланням на Usa.One.

Останнім часом найголовнішою загрозою збереження манускриптів стала діяльність Ісламської держави, яка знищує все, що не написано у Корані. Тому монах бенедиктинського ордена намагається врятувати не тільки християнські артефакти, але і мусульманські.

Монах_1.jpg

Тематика стародавніх текстів різноманітна: від поезії до медичних трактатів. Процес збереження полягає у фотографуванні та оцифруванні стародавніх документів. Щоб справа йшла швидше, чернець навчив користуватися фотоапаратом і місцевих. Спочатку жителі Сирії та Іраку скептично ставилися до діяльності отця  Колумба. У них вкоренилася думка, що жителі західних країн хочуть тільки нажитися на старожитності цих країв. Але чорна чернеча ряса зіграла свою дипломатичну роль. Згодом жителі переконалися в тому, що американець не переслідує корисливих цілей.

Тепер у святого отця ціла армія помічників-фотографів у різних країнах. Місцеві жителі пишаються своєю роботою. Адже завдяки ній, вони змогли доторкнутися до давньої історії своїх народів. Фізично всі об'єкти залишаються у місцевих музеях і бібліотеках своїх країн. У бібліотеку Museum Hill & Manuscript університету Святого Іоанна в Колледжвилле, штат Міннесота відправляються тільки фотокопії. На даний момент в американській бібліотеці зберігається майже 150 тисяч копій стародавніх манускриптів. Загалом це п'ятдесят мільйонів сторінок. Найстаріший текст датується Х століттям.

Монах_2.jpg

«Гарячими точками» на Близькому Сході діяльність бенедиктинської ченця не обмежується.  В Індії було сфотографовано близько десяти тисяч рукописів, зроблених на пальмових листках. В Ефіопії був оцифрований один із найстаріших місцевих манускриптів – Євангеліє Гаримы IV-VII століть. У Малі в 2013 році фотографи, ризикуючи власним життям, відзняли понад 300 тисяч сторінок ісламських рукописів. Справа в тому, що за рік до цього столицю країни, Тімбукту захопили терористи з «Аль-Каїди», і багато стародавніх документів опинилися під загрозою зникнення.

Оригінали багатьох рукописів, зроблених в Іраку з 2009 по 2014 рік, зараз знищені. Кінцевою метою роботи ченця є об'єднання в одному місці повної колекції стародавніх текстів. Крім того, ця колекція, за словами отця Колумба, повинна сприяти розумінню між різними народами і віруваннями.