• Головна
  • Новини
  • У Ватикані бізнесмени обговрювали як зробити світову економічну систему справедливішою...

У Ватикані бізнесмени обговрювали як зробити світову економічну систему справедливішою

06.12.2016, 11:00
У Ватикані бізнесмени обговрювали як зробити світову економічну систему справедливішою - фото 1

2-3 грудня 2016 року у Римі та Ватикані відбулася міжнародна зустріч підприємців під назвою «Fortune-Time Global Forum». Ініціаторами заходу були два американські бізнес-видання «Fortune» і «Time», які власне й дали назву форуму. Тема двохденних коференцій – «Виклик 21-го столяття: формування нового соціального договору».

2-3 грудня 2016 року у Римі та Ватикані відбулася міжнародна зустріч підприємців під назвою «Fortune-Time Global Forum». Ініціаторами заходу були два американські бізнес-видання «Fortune» і «Time», які власне й дали назву форуму. Тема двохденних коференцій – «Виклик 21-го столяття: формування нового соціального договору».

Ватикан.jpg

У форумі взяли участь директори підприємств, які, згідно із журналом «Fortune», належать до 500 найбільших американських корпоративних підприємств, визначні постаті, яких тижневик «Time» включив до 100 найвпливовіших людей року, міжнародні лідери з академічних кіл, представники релігійних організацій, профспілок та некомерційних організацій.

Мета учасників форуму полягала в тому, щоб шукати відповіді щодо необхідності впровадження глобальної економічної системи, яка була б здатною сприяти економічному зростанню та справедливішому розподілу багатств. Учасники форуму взяли участь у дискусіях на теми із сфер технології, зайнятості, глобальної охорони здоров'я, продовольчих та водних ресурсів, енергетики й навколишнього середовища, а також фінансової інтеграції. Кожне з цих питань має вирішальне значення для боротьби з убогістю і вимагає термінової уваги.

В перший день конференцій виступив також кардинал Пітер Аппіа Турксон, президент Папської Ради «Справедливість і мир», що мав доповідь на тему «Заклик до дії».

Приймаючи у суботу, 3 грудня 2016 р., учасників «Fortune-Time Global Forum», Папа Франциск підкреслив, що тема форуму є дуже доречною, оскільки вказує на нагальну необхідність впровадження більш інклюзивних і справедливіших економічних моделей. Він подякував присутнім за те, що в інституціях та в економічних моделях вони ставлять на перше місце особистість та людську гідність, й висловив подяку також і за те, що вони привертають увагу до важкого становища убогих та біженців, про яких так часто забуває суспільство.

«Сьогоднішній світ характеризується великим занепокоєнням, – сказав Святіший Отець. – Нерівність між народами росте й далі, і багато спільнот безпосередньо страждають внаслідок війни та злиднів, або примусової міграції й переселення. Люди хочуть, щоб їхні голоси були почуті, хочуть висловити свої побоювання та страхи. Вони прагнуть робити свій внесок в розвиток місцевих громад і цілого суспільства та користуватися ресурсами та розвитком, які часто зарезервовані для небагатьох».

Папа зазначив, що така ситуація, окрім страждань, дає також місце надії. «Бо, коли ми, нарешті, визнаємо зло в нашому середовищі, то зможемо намагатись його зцілити, відповідно про це дбаючи», – пояснив він. Єпископ Риму назвав присутність учасників «Fortune-Time Global Forum» ознакою такої надії, адже це вказує на те, що вони визнають ті питання, які стоять перед суспільством і необхідність діяти рішуче.

«Ця стратегія оновлення й надії, – вів далі Папа, – вміщає у собі заклик до інституційного та особистого навернення, переміни серця, для якого найосновніше – це найглибші вирази нашої спільної людяності, культури, наших релігійних вірувань і традицій».

На завершення Папа Франциск закликав підприємців та інших представників бізнесу і далі вести роботу, яку вони розпочали під час форуму й завжди шукати нові творчі шляхи перетворення інституцій та економічних структур, щоб вони могли відповідати на сьогоднішні потреби й служити людям, особливо – марґіналізованим та ізольованим. Про це повідолмляє Радіо Ватикану.