У Польщі хочуть запровадити так звану "недільну тишу"

25.09.2016, 14:44
Понад півмільйона поляків підписалося за законопроект, який передбачає обмеження торгівлі у неділю в Польщі. Створення відповідного проекту закону ініціювала польська незалежна профспілка "Солідарність" (Solidarność), повідомляє "СВІТUA".

Понад півмільйона поляків підписалося за законопроект, який передбачає обмеження торгівлі у неділю в Польщі. Створення відповідного проекту закону ініціювала польська незалежна профспілка "Солідарність" (Solidarność), повідомляє "СВІТUA".

Більшість депутатів від правлячої в Польщі партії "Закон і Справедливість" (Prawo i Sprawiedliwość) також підтримують запровадження відповідного закону. На даному етапі законопроект перебуває на розгляді в Сеймі.

Обмеження торгівлі стосуватиметься всіх торгівельних мереж, окрім аптек, автозаправних станцій, пекарень, сувенірних крамниць, кіосків з пресою та магазинів, розташованих на території вокзалів, автобусних станцій і аеропортів.

Торгівлю також дозволять невеличким магазинам в спальних мікрорайонах, але за умови, що в цей день працюватиме лише власник. Торгівля в Інтернеті може залишитися поза обмеженнями, але пакування і доставку товару в неділю заборонять.

Проект також передбачає дозвіл на торгівлю в неділю сім разів в році. Магазини повинні працювати, зокрема, в неділю напередодні Різдва та Великодня, а також у період великих розпродажів.

Відповідний закон намагаються прийняти у Польщі вже декілька років. Основна мета обмеження полягає у тому, щоб працівники торгових точок могли провести вихідний день з родиною, а не за прилавком в магазині, а звичайні поляки змінили б свій спосіб проведення вільного часу.

За словами голови комітету законодавчої ініціативи профспілки "Солідарність" Альфреда Буяри, проект має велику підтримку серед поляків, особливо серед працівників сфери торгівлі, адже вони почуваються переобтяженими, і навіть додаткова оплата за працю в неділю не заохочує їх до роботи у вихідний день.

Буяра заперечує імовірність того, що обмеження торгівлі стане причиною зменшення оборотів торгівельних мереж. В комітеті законодавчої ініціативи "Солідарності" навпаки говорять про додаткові прибутки, оскільки люди купуватимуть товари про запас. Також він сумнівається, що працівників магазинів стануть масово звільняти з роботи, оскільки сфера торгівлі потерпає від браку персоналу, а один працівник часто виконує роботу за трьох.

Поки що у Польщі діє заборона на торгівлю у святкові дні.

В Німеччині та Австрії існує так звана "недільна тиша" (Sonntagsruhe). Це означає, що в неділю та святкові дні всі магазини закриті. Працювати можуть лише автозаправні станції, кіоски на території вокзалу, а також сувенірні крамниці для туристів. В Бельгії у ці дні працювати можуть лише невеликі магазини. В Люкзембурзі великі торгові мережі відкриваються на 4 години лише в першу неділю місяця.