• Головна
  • Новини
  • Делегації з понад 20-ти країн світу взяли участь в урочистостях з нагоди канонізації Матері Терези...

Делегації з понад 20-ти країн світу взяли участь в урочистостях з нагоди канонізації Матері Терези

05.09.2016, 10:18
Делегації з понад 20-ти країн світу взяли участь в урочистостях з нагоди канонізації Матері Терези - фото 1
4 вересня 2016 р., під час урочистої Святої Меси на площі Святого Петра у Ватикані, відбулася урочиста канонізація святої Матері Терези з Калькутти.Папа Франциск офіційно проголосив її святою.

4 вересня 2016 р., під час урочистої Святої Меси на площі Святого Петра у Ватикані, відбулася урочиста канонізація святої Матері Терези з Калькутти.

Меса.jpg

Папа Франциск офіційно проголосив її святою:

«На честь Пресвятої і Нероздільної Тройці, на прославу католицької віри та скріплення християнського життя, владою Господа нашого Ісуса Христа, святих Апостолів Петра і Павла та Нашою, після довгого роздумування, неодноразово призиваючи Божу допомогу й вислухавши думку багатьох Наших братів у єпископстві, проголошуємо та визначаємо святою блаженну Терезу з Калькутти та вписуємо її до списку святих, постановивши, щоби в усій Церкві її набожно вшановували між святими. В ім’я Отця і Сина і Святого Духа».

Після зачитування формули канонізації внесли  мощі новопроголошеної святої.

У промові Папа наголосив:

«Сьогодні вручаю цю показову постать жінки й богопосвяченої особи всьому світові волонтерства: нехай же вона буде вашим прикладом святості! Думаю, що нам буде трохи незручно називати її «свята Тереза». Її святість настільки нам близька, настільки ніжна та плідна, що ми спонтанно і далі називатимемо її «Мати Тереза».

Нехай ця невтомна працівниця милосердя допоможе нам дедалі краще зрозуміти, що єдиним критерієм нашого діяння є безкорислива любов, вільна від будь-якої ідеології та будь-яких обумовлень, яку виливаємо на всіх, не залежно від мови, культури, раси чи релігії». Проповідь Папи оприлюднило Радіо Ватикану.

В урочистості взяли участь офіційні делегації з понад 20-ти країн світу, зокрема, Президенти Албанії, КЮР Македонії, Косово, Королева Іспанії Софія, Капітани-Регенти Сан-Маріно, а також протестантський єпископ з Калькутти та члени спільноти з Тезе. На площі Святого Петра були присутні бідні та безхатченки з різних міст Італії, які отримують допомогу в структурах Згромадження, заснованого святою Матір’ю Терезою.

***

Мати_Тереза.jpgМати Тереза (в миру Аґнес Ґонджа Боякшу) народилась в албанській сім’ї у місті Скоп’є (сьогодні – столиця КЮР Македонії). Коли їй сповнилося 18 років, посвятилась Богові в ірландському чернечому Згромадженні та вирушила до Індії як місіонерка, де працювала в лікарні, навчала у католицькій школі, закінчила університет.

У 38 років життя вона відчула особливе покликання – служити найбіднішим, живучи їхнім життям. Отож, 1950 року Тереза заснувала чернече Згромадження Сестер Місіонерок Милосердя, члени якого окремо посвячують своє життя служінню знедоленим. Вона не тільки заснувала численні притулки для покинутих дітей та прокажених, хоспіси для вмираючих, шпиталі для хворих на СНІД, але всіх огортала милосердною любов’ю, несучи їм радість.

Вона відійшла у вічність 1997 року, а вже у жовтні 2003 року святий Папа Іван Павло ІІ проголосив її блаженною.

Понад 5100 сестер Місіонерок Милосердя та 400 братів і священиків продовжують у світі місію своєї засновниці. Їхні 758 домів відкрито у 140 країнах світу, допомагають їм понад 100 тисяч волонтерів.