• Головна
  • Новини
  • Католики та лютерани за участю Папи та проводу ВЛФ спільно відзначать 500-річчя Реформації...

Католики та лютерани за участю Папи та проводу ВЛФ спільно відзначать 500-річчя Реформації

15.08.2016, 10:17
Католики та лютерани за участю Папи та проводу ВЛФ спільно відзначать 500-річчя Реформації - фото 1

Наприкінці жовтня Папа Франциск відвідає Швецію, де візьме участь в екуменічному лютерансько-католицькому відзначенні 500-річчя Реформації. У спільному прес-релізі Всесвітня Лютеранська Федерація (ВЛФ) та Папська Рада сприяння єдності між християнами представили заплановані заходи.

Наприкінці жовтня Папа Франциск відвідає Швецію, де візьме участь в екуменічному лютерансько-католицькому відзначенні 500-річчя Реформації. У спільному прес-релізі Всесвітня Лютеранська Федерація (ВЛФ) та Папська Рада сприяння єдності між християнами представили заплановані заходи.

У комюніке читаємо, що відзначення, які відбудуться 31 жовтня 2016 р., проходитимуть у два етапи. Вони розпочнуться Літургією в катедрі Лунду, а продовжаться громадським заходом на стадіоні Мальме.

католики_і_лютерани.jpg

«Спільні відзначення Всесвітньої Лютеранської Федерації та Римської Католицької Церкви мають намір підкреслити 50 років безперервного екуменічного діалогу між католиками й лютеранами та плоди, що походять з цієї співпраці. Католицько-лютеранські відзначення будуються на темах подяки, покаяння та заанґажування у спільне свідчення. Метою є виокремити дари Реформації та просити прощення за триваючий поділ між християнами обох традицій», – йдеться  у спільній заяві.

Лундська катедра стане місцем, де відбудеться екуменічна Літургія, яку служитимуть на основі нещодавно виданого католицько-лютеранського літургійного посібника «Спільна молитва», який, у свою чергу, ґрунтується на спільному документі «Від конфлікту до сопричастя».

Стадіон в Мальме, який може вмістити до 10 тисяч людей, стане місцем проведення заходів, присвячених свідченню та спільному служінню лютеран і католиків у світі. Зокрема, будуть представлені найважливіші аспекти спільної праці Світової служби ВЛФ та Caritas Internationalis в таких ділянках, як допомога біженцям, сприяння мирові та захист екологічної справедливості.

Заходи в катедральному соборі Лунду та на стадіоні Мальме відбудуться під проводом Глави Католицької Церкви Папи Франциска та Президента і Генерального Секратаря Всесвітньої Лютеранської Федерації єпископа Муніба Юнана та преподобного Мартіна Юнґе. Співорганізаторами є провід Церкви Швеції та католицька дієцезія Стокгольма.

«Коли спільноти ступають на дорогу, що віддаляє від конфліктів, тоді, немов з джерела, випливає сила. Ми заохочувані служити світові у Христі. Спільне спогадування є свідченням любові та надії, що їх всі ми носимо у собі завдяки Божій благодаті», – зазначають провідники ВЛФ Муніб Юнан та Мартін Юнґе. «Зосереджуючись разом на центральному значенні питання Бога та на христоцентричному підході, лютерани й католики зможуть не просто в прагматичний спосіб екуменічно відзначити річницю Реформації, але з глибоким чуттям віри в розп’ятого і воскреслого Христа», – додає кардинал Курт Кох, Президент Папської Ради сприяння єдності християн.

«Ми з нетерпінням чекаємо на цю подію, що збере 10 000 учасників. Провідною думкою, яка лежить в основі заходів на арені Мальме, є якомога краще змалювати процес переходу від конфлікту до сопричастя, зосереджуючись на надії на майбутнє та на спільному служінню світові», – стверджує Антьє Якелен, Глава Церкви Швеції, однієї з найбільших лютеранських Церков, а католицький єпископ Стокгольма Андерс Арбореліус додає: «Це буде нова сторінка в історії, коли Папа Франциск та провід Всесвітньої Лютеранської Федерації разом відвідають Лунд і Мальме, щоб заохотити всіх нас бути витривалими на шляху до єдності християн». Про це повідомляє Радіо Ватикан.