У Москві можуть знести головну буддистську святиню

29.06.2016, 10:32
У Москві можуть знести головну буддистську святиню - фото 1

Буддійське духовенство Туви і Калмикії звернулося до глави держави з листом, в якому просить сприяти збереженню шанованої ними Ступи Трьох Коштовностей у Москві, оскільки святиня може бути оголошена самобудом і знесена, повідомляє РИА Новости з посиланням на офіційний сайт калмицьких буддистів.жуть знести головну буддистську святиню

Буддійське духовенство Туви і Калмикії звернулося до глави держави з листом, в якому просить сприяти збереженню шанованої ними Ступи Трьох Коштовностей у Москві, оскільки святиня може бути оголошена самобудом і знесена, повідомляє РИА Новости з посиланням на офіційний сайт калмицьких буддистів.

Будисти_Москви.jpg

Ступа була зведена в 2008 році на території московської садиби Лопухіних, де розташовується музей імені Реріха Міжнародного центру Реріхів. У грудні 2015 року Росмайно передало садибу в розпорядження Державного музею мистецтва народів Сходу. У червні низка  ЗМІ повідомило про те, що Ступу планують знести.

«Багатонаціональний народ Російської Федерації має багатющі духовні традиції. Культурні та релігійні традиції буддизму є їх невід'ємною частиною і важливою складовою світової культури. Ми вважаємо, що жодними причинами не можна виправдати руйнування Ступи Трьох Коштовностей у громадському Музеї імені М.К. Реріха в Москві, бо Ступа є надбанням багатонаціонального народу Росії. Вісім років вона існує в столиці нашої країни і приносить благо всім живим істотам», – йдеться у зверненні, підписаному верховним ламою Туви Лопсаном Чамзи і верховним ламою Калмикії Тело Тулку Рінпоче.

Лами заявили, що за час свого існування Ступа «стала центром буддизму в столиці Росії, а громадський Музей Реріха – місцем проведення щорічних фестивалів і днів буддійської культури». За їх словами, вона «по праву вважається унікальною буддійської святинею». Ступа є традиційною архітектурною спорудою в буддизмі. Вона заповнюється буддійськими реліквіями. Ступи можуть зводитися на честь якої-небудь події. Зокрема, відкриття Ступи Трьох Коштовностей було приурочене до 80-річчя завершення Центрально-Азіатської експедиції Реріхів.

Реріхи – знаменита династія російських художників, мислителів і вчених. Її засновник Микола Реріх створив близько 7 тисяч картин, багато з яких знаходяться у відомих галереях світу, і написав близько 30 літературних праць.