• Головна
  • Новини
  • Папа у Єревані засудив геноцид вірмен в Османській імперії...

Папа у Єревані засудив геноцид вірмен в Османській імперії

25.06.2016, 01:01
Папа Римський Франциск під час свого візиту до Вірменії підтвердив своє ставлення до масових вбивств вірмен в Османській імперії 1915 році, знову назвавши їх геноцидом.

Папа Римський Франциск під час свого візиту до Вірменії підтвердив своє ставлення до масових вбивств вірмен в Османській імперії 1915 році, знову назвавши їх геноцидом.

У 2015 році понтифік вже називав вбивства вірмен «першим геноцидом XX століття», викликавши різку реакцію Анкари. Турецький посол тоді був негайно відкликаний з Ватикану, а президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що засуджує Папу, якому «не слід більше повторювати подібну помилку».

Очікувалося, що під час візиту до Єревана Франциск утримається від категоричних заяв, але в своєму зверненні до президента Вірменії Сержа Саргсяна і дипломатичного корпусу понтифік відступив від заздалегідь підготовленого тексту.

Торкнувшись теми масових вбивств вірмен, Папа спочатку використовував вірменський термін «Мец Егерн» ( «Велике злодіяння»), але потім додав слово «геноцид», повідомляє BBC.

Анкара поки не зробила нових офіційних заяв із цього приводу.За оцінками вірменських і багатьох незалежних істориків, під час Першої світової війни в результаті систематичних вбивств загинули 1,5 млн вірмен. Геноцид вірмен засудили багато країн світу. Туреччина визнає, що багато з вірмен-християн, які жили в Османській імперії, були вбиті під час зіткнень з урядовими військами під час Першої світової війни, але вважає кількість загиблих завищеними і заперечує, що вбивства відбувалися виключно за національною ознакою.