• Головна
  • Новини
  • 83 тисячам арабам заборонили в'їзд до Ізраїлю протягом усього Рамадану...

83 тисячам арабам заборонили в'їзд до Ізраїлю протягом усього Рамадану

10.06.2016, 09:54
Влада Ізраїлю у четвер, 9 червня 2016 року, призупинили дію 83 тисяч дозволів на в'їзд до країни, виданих палестинським арабам Юдеї та Самарії на період місяця Рамадан, й всіх дозволів, виданих на місяць Рамадан мешканцям сектора Газа, повідомляє NEWSru.ua.

Влада Ізраїлю у четвер, 9 червня 2016 року, призупинили дію 83 тисяч дозволів на в'їзд до країни, виданих палестинським арабам Юдеї та Самарії на період місяця Рамадан, й всіх дозволів, виданих на місяць Рамадан мешканцям сектора Газа, повідомляє NEWSru.ua.

Відповідно до рішення ізраїльської влади, арабам з сектора Газа та Західного берега річки Йордан заборонено відвідувати родичів в Ізраїлі, відвідувати релігійні церемонії в Єрусалимі й подорожувати транзитом через аеропорт Тель-Авіва.

Рішення було прийнято за підсумками наради, проведеної вищим керівництвом країни на наступний день після теракту в Тель-Авіві. Вважається, що атаку здійснили двоє палестинців. За останніми даними, ними було вбито чотири людини, ще 16 осіб отримали поранення.

Відразу після теракту цивільний координатор Армії оборони Ізраїлю в Юдеї та Самарії генерал-майор Йоав Мордехай розпорядився призупинити дію дозволів на в'їзд до Ізраїлю для 204 членів сімей терористів. Урядова служба при ізраїльському Міністерстві оборони COGAT уточнює, що в'їзд та виїзд для палестинців буде дозволено лише в гуманітарних або медичних цілях.

Теракт у Тель-Авіві стався ввечері в середу, 8 червня, у торговельно-розважальному центрі "Сарона" в безпосередній близькості від центрального військового штабу і комплексу будівель Міністерства оборони Ізраїлю. У цьому районі розташовано також безліч кафе й ресторанів.

Терористи, одягнені у чорні костюми та білі сорочки (за словами свідків, вони були схожі на юристів чи на ультрарелігійних євреїв), змогли пронести зброю до приміщення ресторану "Макс Бреннер". Зробивши замовлення, бойовики відкрили вогонь по відвідувачах сусіднього ресторану "Бенедикт": один з терористів був озброєний пістолетом, інший - саморобним пістолетом-кулеметом, окрім того, у них були з собою ножі. Терористи вбили та поранили кількох людей в приміщенні ресторану (при цьому один з них кинув, ймовірно, свій пістолет-кулемет, після того як він вийшов з ладу), потім вони вискочили на вулицю А-Арбаа, продовжуючи стрілянину доти, доки їх не знешкодили.

Пізніше палестинські ЗМІ назвали імена терористів: це брати Мухаммадта Халід Махамре. Одного з терористів під час нейтралізації було важко поранено, інший отримав легкі поранення.

Напад на торговий центр відбувся на тлі повідомлень про триваючу "інтифаду Ель-Кудса", котру можна трактувати як збройну боротьбу палестинських арабів проти Ізраїлю. Повідомлення в межах даної "інтифади" почали надходити з жовтня 2015 року. Водноса тільки за шість місяців 2016 року налічується 76 озброєних нападів.

Остання хвиля терактів, яки вчиняються палестинцями, характеризується тактикою одноосібних "ножових атак", коли нападники діють в громадських місцях, наприклад, на зупинках громадського транспорту, застосовуючи при цьому холодну зброю (крім того, навесні цього року перший подібний епізод мав місце в Європі, зокрема, в німецькому місті Графінг).

Теракт 8 червня у Тель-Авіві став найбільш смертоносним в серії аналогічних атак, скоєних з жовтня 2015 року, через які загалом загинули 33 ізраїльтянина. За той же період було вбито понад 200 палестинців - переважно зловмисників.

Найбільший сплеск насильства фіксувався у другій половині жовтня. Тоді палестинські релігійні фанатики вчинили в Ізраїлі близько 20 терактів, а кількість поранених обчислювалася сотнями.