• Головна
  • Новини
  • Глава Халдейської Католицької Церкви скликає духовенство на загальну зустріч...

Глава Халдейської Католицької Церкви скликає духовенство на загальну зустріч

23.05.2016, 13:00
Глава Халдейської Католицької Церкви скликає духовенство на загальну зустріч - фото 1
Зустріч відбудеться 20-21 червня 2016 року в місті Ербіль в Іракському Курдистані, де знайшли притулок сотні тисяч християн, що втекли з Мосулу та долини Ніневії, захоплених 2014 року так званою «Ісламською Державою».

У контексті Святого Року Милосердя, проголошеного Папою Франциском, та періоду глибокої кризи, яку переживає Ірак, Халдейська Церква організовує з’їзд духовенства з метою перезавантаження душпастирства і місійної діяльності як в країні, так і серед громад діаспори.

Зустріч відбудеться 20-21 червня 2016 року в місті Ербіль в Іракському Курдистані, де знайшли притулок сотні тисяч християн, що втекли з Мосулу та долини Ніневії, захоплених 2014 року так званою «Ісламською Державою».

Хайлдейський_Патріарх.jpg

У посланні, оприлюдненому з цієї нагоди Глава Халдейської Католицької Церкви Патріарх Луїз Рафаїл зазначає, що ця зустріч стане нагодою переосмислити діло євангелізації та роль священика в громаді. Ієрарх наводить повчання, вміщені в Євангелії, покликані спричинитись до «людського, духовного та національного пробудження» перед обличчям «актуальних викликів, загроз та спокус».

Вавилонський патріарх вказує на те, що сьогодні Ірак переживає глибоку кризу, не лише політичну, пов’язану із занепадом інституцій та кризою уряду, але й на суспільному рівні й у тому, що стосується безпеки. Безперервні теракти в столиці та інших містах спричиняють жертви серед цивільного населення. Християнська спільнота також переживає глибоку кризу ідентичності, загострену протягом останнього десятиріччя масовою еміграцією.

За словами Глави Халдейської Церкви, швидкі зміни, що відбуваються в політиці та суспільному житті, «заторкують усі аспекти життя, включаючи і священиків». І це ставить «численні фундаментальні запитання», які стосуються «священичого покликання» та впливають на їхнє служіння. А оскільки майбутнє Церкви залежить «насамперед, від якості її духовенства», то її провід повинен знайти «нові способи формування», щоб відповісти на проблеми, що виникли як всередині країни, так і в діаспорі.

У цьому контексті Блаженніший Луїз Рафаїл дає кілька вказівок, над чим варто замислитися, готуючись до червневої зустрічі в Ербілі: як «жити покликанням та місією в непередбачуваних обставинах», як свідчити Євангеліє «з радістю, надією, вірогідністю та подивом», як за допомогою проповіді «позитивно впливати» на серця і душі парафіян, як поєднати душпастирське заанґажування з часом, призначеним для молитви і призадуми, яка роль священика в інкультурації та в діалозі з нехристиянами.

Роздумуючи над роллю духовенства, халдейський патріарх пригадує про те, що Євангеліє закликає «до любові, служіння й дбання про найслабших», заохочує бути «знаком надії» для вірних. Він також звертається із словами попередження до тих, які «зловживають авторитетом», що випливає зі служіння, адже це веде до руйнування Церкви, підважуючи її основи.

Блаженніший Луїз Рафаїл Сако заохочує священиків свідчити проповідувані цінності прикладом власного життя та не шукати уявних ідеалів, пам’ятаючи, що кожному притаманно помилятися, а за помилки слід відповідно надолужувати. Він закликав поставитися серйозно до приготування до зустрічі, яка повинна спричинитися до скріплення покликання й надати Церкві новий місійний імпульс. Про це повідомляє Радіо Ватикан.