• Головна
  • Новини
  • I Всесвітній гуманітарний саміт ООН з питань релігій в Стамбулі обговорює як вирішувати світові проблеми з допомогою релігії...

I Всесвітній гуманітарний саміт ООН з питань релігій в Стамбулі обговорює як вирішувати світові проблеми з допомогою релігії

23.05.2016, 11:22
23-24 травня в Стамбулі проходить перший в історії ООН саміт з гуманітарних питань. Учасники зустрічі мають намір звернутися за допомогою у врегулюванні міжнародних криз до духовних лідерів.

23-24 травня в Стамбулі проходить перший в історії ООН саміт з гуманітарних питань. Учасники зустрічі мають намір звернутися за допомогою у врегулюванні міжнародних криз до духовних лідерів.

Економічний розвиток бідних країн, міграційний криза і боротьба з тероризмом - ці проблеми потрібно вирішувати за допомогою релігії. У цьому переконані учасники майбутнього Всесвітнього саміту з гуманітарних питань ООН, який пройде 23-24 травня в Стамбулі. Крім представників найбільших донорських організацій, захід планують відвідати та провідні світові лідери - в тому числі канцлер ФРН Ангела Меркель (Angela Merkel).

Подібна зустріч скликається вперше в історії Об'єднаних Націй. Її ініціатор, генсек ООН Пан Гі Мун пояснив необхідність переговорів тим, що "людство переживає найбільшу гуманітарну катастрофу з часів Другої світової війни".

Однією з головних тем саміту – роль релігії у вирішенні глобальних проблем. В рамках однієї з дискусій представники релігійних громад повинні будуть представити свої пропозиції щодо врегулювання численних гуманітарних криз. На обговоренні буде присутній і міністр розвитку ФРН Герд Мюллер (Gerd Muller). "У багатьох країнах духовні лідери користуються великим авторитетом. Ми повинні задіяти цей потенціал, в той же час не закриваючи очі на те, що релігія також використовується в якості виправдання терору і насильства", - заявив Мюллер в бесіді з DW напередодні саміту.

Разом з іншими великими донорами Мюллер має намір оцінити потенціал всіх релігій, особливо, ісламу, для встановлення миру і забезпечення розвитку. "Релігійні громади в усьому світі виконують важливу роботу в сфері охорони здоров'я, вони допомагають біженцям отримувати освіту і забезпечують їх продуктами харчування", - говорить Мюллер. Віруючими себе вважають близько 80 відсотків населення планети. У зв'язку з цим міністр упевнений: "У багатьох питаннях ми можемо просунутися вперед, лише вдавшись до допомоги релігії, а не виступаючи проти неї".

Мусульманські громадські організації вітають наміри німецького міністерства. "Уряд ФРН, звичайно, радий тому, що ми є. Ми багато зробили в Сирії", - говорить Нурі Кьоселія, представник німецького відділення міжнародної благодійної організації Islamic Relief Worldwide ( "Ісламська допомога").

IRW реалізує проекти в 40 країнах світу. У 2014 році організація виділила на ці цілі 113 млн євро. У числі її партнерів - міністерства економічного розвитку Швеції та Великобританії, агентства ООН, Євросоюз, Всесвітня лютеранська федерація і Католицьке агентство з питань міжнародного розвитку (CAFOD).

Влітку 2015 року Islamic Relief і CAFOD оприлюднили спільну доповідь про боротьбу з епідемією Ебола в Західній Африці. Його автори підкреслюють: духовні лідери зіграли у врегулюванні кризи важливу роль. Мусульманські і християнські священики за допомогою релігійних аргументів зуміли домогтися того, що не вдавалося зробити офіційній владі і агентствам ООН, а саме - змінити правила проведення традиційних похоронних обрядів і тим самим зупинити поширення лихоманки.

Священики і імами зуміли переконати місцевих жителів в тому, що при похованні необов'язково доторкатися до тіла покійного. Відразу після цього число заражень стало знижуватися. Раніше тілесний контакт з трупами інфікованих сприяв широкому поширенню епідемії. "Якби релігійних лідерів підключили (до боротьби з Ебола - Ред.) З самого початку, то нам би вдалося врятували життя багатьох людей", - сказано в доповіді, який буде обговорюватися на майбутньому саміті ООН.

Влада ФРН має багаторічний досвід роботи з духовними лідерами. Наприклад, міністерство економічного співробітництва та розвитку вже більше 50 років успішно співпрацює з такими християнськими організаціями, як Brot fur die Welt ( "Хліб для світу") і Misereor, щорічно надаючи їм близько 200 млн євро на реалізацію проектів.

Однією з найбільших релігійних благодійних організацій в світі є Aga Khan Development Network ( "Мережа розвитку Ага-хана") з річним бюджетом в 625 млн доларів. Організацією, в якій зайнято близько 80000 співробітників, протягом 60 років керує Ага-хан, духовний лідер ісмаїлітів-низаритів - шиїтського напряму ісламу.

Однак, незважаючи на прагнення до діалогу, лідери готові співпрацювати не з усіма релігійними організаціями. Наприклад, International Islamic Relief Organization of Saudi Arabia ( "Міжнародна ісламська організація з надання надзвичайної допомоги" з Саудівської Аравії) свідомо не запросили до Стамбулу. Крім надання гуманітарної допомоги, її керівництво підозрюється в наданні підтримки радикальних ісламістів.