• Головна
  • Новини
  • В Ізраїлі археологи знайшли глиняний зліпок печатки царя Юдеї Єзекії...

В Ізраїлі археологи знайшли глиняний зліпок печатки царя Юдеї Єзекії

04.02.2016, 11:32
В Ізраїлі археологи знайшли глиняний зліпок печатки царя Юдеї Єзекії - фото 1
В Ізраїлі, в районі Храмової гори, археологи виявили глиняний зліпок друку царя Юдеї Єзекії, який правив в кінці VIII століття до н.е.

печатка.jpgВ Ізраїлі, в районі Храмової гори, археологи виявили глиняний зліпок друку царя Юдеї Єзекії, який правив в кінці VIII століття до н.е.

На артефакті видно крилате сонце і анх (коптський хрест), що символізує вічне життя, з написом на древньому івриті: «Належить синові Ахаза Єзекії, царя Юдеї».

Єзекія – один з небагатьох біблійних персонажів, існування якого підтверджується не тільки історичними джерелами, а й археологічними знахідками.

За словами керівника дослідницької групи – доктора Ейлат Мазар, це перша подібна «польова» знахідка: інші відомі зліпки печаток давньоюдейських монархів вчені, як правило, купували у торговців антикваріатом.

Проте, в 2014 році її американські колеги з університету Міссісіпі під час розкопок в невеликому містечку Хирбет-Шумейлі (на схід від Газа) виявили цілих шість глиняних печаток, власниками яких, на їхню думку, могли бути царі Давид і Соломон. Про це повідомляє "Нью Інформ".