Таємно готується зустріч Папи Франциска і Патріарха Кирила, — ватиканіст Сандро Маґістер

26.01.2016, 14:32
Світові
На сайті Chiesa, який публікує аналітику стосовно життя Католицької Церква, відомий ватиканіст Сандро Маґістер опублікував статтю, в якій йдеться про таємні переговори щодо зустрічі Папи Франциска і Патріарха Московського Кирила (Гундяєва).

За словами автора, така зустріч може відбутись на Кубі, де Патріарх Кирил перебуватиме на запрошення Рауля Кастро. В цей сам час Папа Франциск відвідуватиме Мексику (візит заплановано на 12-18 лютого).

Сандро Маґістер пригадує читачам, що Папа Франциск бажає цієї зустрічі. Одного разу він сказав російському журналістові в Стамбулі: «Я говорив Патріарху Кирилу, що хочу цієї зустрічі і він згоден. Я відправлюсь куди ти скажеш, ти поклич і я приїду».

Автор статті також відзначає, що головними перешкодами на шляху цієї зустрічі є претензії Московського Патріархату до Української Греко-Католицької Церкви та війна на Сході України. Сандро Маґістер зазначає, що доволі обережна позиція Папи Франциска стосовно російської агресії в Україні викликає невдоволення українських греко-католиків.

Саме тому, за словами С Маґістра, можливість зустрічі обговорюється в секретному режимі, щоб не спровокувати конфлікту, як в середині Католицької Церкви, так і в РПЦ, щоб традиціоналістські кола Московської Патріархії, які є проти такої зустрічі, не завадили перемовинам.

Сандро Маґістер також цитує слова кардинала Курта Коха, очільника Папської ради у справах єдності християн, який нещодавно заявив, що на шляху цієї зустрічі на сьогодні вже «не червоне світло, а жовте». «Зрозуміло, що Папа бажає цієї зустрічі. Кирил також згоден», – сказав кардинал Кох в інтерв’ю швейцарському виданню.