Розпочався Тиждень молитов за єдність християн

21.01.2016, 11:16
Розпочався Тиждень молитов за єдність християн - фото 1
Згідно із вже понад сторічною традицією, християни різних конфесій щороку, від 18 до 25 січня, звершують особливу молитву за відновлення єдності між послідовниками Христа, беручи участь в екуменічних богослужіннях, конференціях, концертах та інших заходах.

молитва_за_єдність.jpg«Покликані звіщати всім величні діла Божі» – такою є тема цьогорічного Тижня молитов за єдність християн. Згідно із вже понад сторічною традицією, християни різних конфесій щороку, від 18 до 25 січня, звершують особливу молитву за відновлення єдності між послідовниками Христа, беручи участь в екуменічних богослужіннях, конференціях, концертах та інших заходах.

Починаючи від 1975 року, тему та тексти, призначені для роздумів, розробляють християни якоїсь країни, а пізніше їх затверджує спеціальна Комісія Всесвітньої Ради Церков та Папська Рада сприяння єдності християн. Цьогорічні матеріали були випрацювані в Латвії у світлі слів з першого послання святого Петра: «Ви ж – рід вибраний, царське священство, народ святий, люд, придбаний на те, щоб звістувати похвали того, хто вас покликав з темряви у дивне своє світло».

У світлі історії християнства на своїй батьківщині, яка неодноразово була позначена трагічними подіями, а в період комуністичного переслідування стала свідченням «екуменізму крові», християни Латвії запрошують замислитися над тим, що у Хрищенні ми стали «Божим людом», а перебування в цій «новій ідентичності у Христі є постійним та щоденним викликом».

В рамках Тижня молитов за єдність християн в багатьох місцевостях існує звичай «обміну проповідниками», тобто, екуменічна зустріч щодня відбувається в храмах різних конфесій, під час яких проповідь виголошують служителі інших деномінацій. У Римі цей молитовний період завершується екуменічною молитвою вечірні, яку Єпископ Риму очолює в папській базиліці святого Павла поза мурами. Про це повідомляє Радіо Ватикан.