Катастрофа в Росії неминуча, - протоєрей Всеволод Чаплін

28.12.2015, 12:37
Катастрофа в Росії неминуча, - протоєрей Всеволод Чаплін - фото 1
Протоєрей Всеволод Чаплін, звільнений з посади офіційного представника Російської Православної Церкви, передрік Росії катастрофу.

151.jpg-vvv.jpgПротоєрей Всеволод Чаплін, звільнений з посади офіційного представника Російської Православної Церкви, передрік Росії катастрофу.

Як заявив священик журналістам, ситуація в країні ще більше погіршуватиметься через відсутність суспільної дискусії та прагнення влади "замовчати якісь проблеми", повідомляє Російська служба Бі-бі-Сі.

"Якщо ми будемо намагатися замовчати якісь проблеми, ми можемо відкласти катастрофу на рік або на два, але цим ми зробимо її неминучою", - попередив Чаплін.

"Дехто вважає, що потрібно мінімізувати суспільну дискусію, не помічати того, що відбувається в думках людей, у сфері спілкування між людьми, і так ми спокійніше доживемо до [20] 17-го або 18-го року. Панове, так не буде", - зауважив священик.

"Заступництво, яке намагається зачистити сферу ідей, закрити ключові питання для сьогодення і майбутнього країни та світу, люди, які так вважають і діють, здійснюють політичне самогубство - їх не буде", - додав він.

Всеволод Чаплін протягом останніх шести років був фактично офіційним представником РПЦ. Він висловлювався з багатьох резонансних приводів і асоціювався з консервативним крилом в керівництві Російської Православної Церкви.

24 грудня протоєрея Чапліна відсторонили від посади голови синодального відділу із взаємин Церкви і суспільства. Відразу після свого звільнення він зробив низку критичних заяв про Російську Православну Церкву і її Патріархові Кирилові.

"Я вважаю, що в Церкві рішення - де б то не було - повинні прийматися колегіально, серйозно, з обговоренням. Зараз у нас багато рішень приймаються одноосібно Святішим Патріархом. Це неправильно, це має змінитися", - сказав Чаплін в бесіді з Російською службою Бі-бі-сі відразу після свого звільнення.

За словами Чапліна, РПЦ повинна змінити свій підхід до дискусії і дозволити існування ідеологічної багатоманітності всередині церкви.